Seime besilankančiai delegacijai vadovaujantis Tarptautinės prekybos komiteto pirmininkas Vitalas Moreira sutartį su JAV įvardino kaip ambicingiausią Europos Sąjungos tikslą.

Susitikimo su Seimo Europos reikalų, Užsienio reikalų ir Ekonomikos komitetų atstovais metu buvo aptarti aktualiausi Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai klausimai, prekybos sutartis, kurią inicijuoja ES su JAV, taip pat sutartys su Rytų partnerystės šalimis bei ginčai su Kinija dėl saulės baterijų.

„Tarptautinė prekyba nuo šiol jau nėra valstybių narių kompetencija, todėl pabrėžiu, kad Tarptautinės prekybos komitetas yra labai svarbus . Turime ne tik per įvairias institucijas, bet ir per EP formuoti politiką. Po Lisabonos sutarties EP visada dalyvauja sprendimų priėmimo procese ir mes dirbame su Taryba, kalbėdami apie prekybos susitarimus“, - trumpai EP vaidmenį tarptautiniuose prekybos susitarimuose apibrėžė V. Moreira.

MyEP primena, kad balandžio viduryje susirinkę ES šalių prekybos ministrai nusprendė, kad ES ir JAV derybos dėl vadinamosios Transatlantinės sutarties dėl bendradarbiavimo investicijų ir prekybos srityse prasidės vėliausiai birželio pabaigoje. Ekspertų paskaičiavimais, ši sutartis ES ekonomikai duotų 400 tūkstančių naujų darbo vietų ir 0,5 % BVP augimą kasmet.

„Taryba yra mūsų partneris priimant sprendimus tarptautinės prekybos politikoje ir jos formavime. Atvykome čia, kad galėtume apsikeisti nuomonėmis su Vyriausybės nariais ir Prezidente, kuri yra Europos Vadovų Tarybos narė. EP vaidina svarbų vaidmenį šiuo klausimu, nes parlamentas vykdo parlamentinę kontrolę“, - pažymėjo EP Tarptautinio prekybos komiteto pirmininkas. Taip pat akcentavo, kad Lietuva gali ir turi stebėti, kas vyksta ES prekybos politikos srityje.

ES sutarties su JAV pasirašymas bus pradėtas airių pirmininkavimo metu, tačiau esminiai parengiamieji darbai vyks tuo metu, kad ES Tarybai pirmininkaus Lietuva, todėl tai puiki proga gerai pasirodyti tarptautinėje arenoje ir net stiprinti dvišalius santykius su JAV.

Taip pat V. Moreira atskleidė, kad didelę svarbą turi ir Rytų partnerystė su Moldova, Gruzija ir Armėnija. „Šios šalys yra labai svarbios, o Vilniuje lapkričio mėnesį bus surengtas Rytų partnerystės viršūnių susitikimas“, - sakė jis.

EP narys užsiminė ir apie santykių su Kinija svarbą bei galimą investicijų sutartį.

„Mes dirbame vienoje aktyviausių sričių – prekyboje, ir mylime šiuos pikantiškus dalykus, todėl aptarinėjame juos susitikę su savo kolegomis, kad ir čia, Seime. Lietuvos pirmininkavimas bus labai aktyvus, bus daug darbo, ir prekyba bus ta sritis, kur reikės labai daug padirbėti“, - teigė V. Moreira.

Paklaustas, ar Lietuva pasiruošusi priimti artėjančio pirmininkavimo ES Tarybai iššūkius, V. Moreira nusistebėjo: „O kodėl ne? Nebaejotinai, puikiai pasiruošusi. Dėl Rytų partnerystės tai jūs labai geroje padėtyje esate, nes esate partneriai, ir istoriškai buvote partneriai, turite daug žinių, todėl jūs galite rasti tinkamus sprendimus tinkamoje vietoje. Aš neabejoju, kad Lietuva yra gerai pasirengusi ir Lietuvos pirmininkavimas yra tinkamas pirmininkavimas tinkamu metu“.

Šiuo metu ES siekia sėkmingai užbaigti derybas dėl laisvosios prekybos su Kanada sutarties. Pasiekta pažanga dvišalėse derybose su Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) valstybėmis narėmis (Vietnamu, Tailandu ir Malaizija), kurios pasižymi kylančia, augimą kuriančia ekonomika. Laukiama derybų su JAV ir Japonija dėl laisvosios prekybos sutarties pradžios. Galima derybų su Kinija dėl europinio lygmens investicijų sutarties pradžia.

Tarptautinės prekybos komitetas – vienas iš Europos Parlamento komitetų, kuris atsakingas už klausimus, susijusius su ES bendros prekybos politikos formavimu ir įgyvendinimu bei jos išorės ekonominiais santykiais.

Gegužės 30-–31 dienomis Lietuvoje vieši Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas ir daugelis kitų EP narių. Susitikimų su Lietuvos valdžios atstovais metu aptariami svarbiausi Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai iššūkiai ir užduotys.

D. Grybauskaitė: aktyvesnė tarptautinė prekyba išjudins ES ekonomiką

Kiek ankščiau Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Parlamento Tarptautinės prekybos komiteto (INTA) atstovais.

„Aktyvesnė ES išorės prekyba su užsienio šalimis yra galingas ekonomikos augimo variklis, skatinantis ir ES konkurencingumą. Būtina plėtoti abipusiškai naudingus prekybos ryšius su ES strateginėmis partnerėmis. Konkurencinga prekyba Lietuvai, kaip ir visai ES, yra ypač reikalinga", - sako Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, tarptautinė prekyba svarbi Lietuvai, nes prie Lietuvos ekonomikos atsigavimo po sunkmečio labiausiai prisidėjo būtent eksportas.

Tikimasi, kad šiais metais bus pradėtos derybos dėl laisvosios prekybos sutarties su svarbiausiu ES prekybiniu partneriu - JAV. Šis susitarimas turėtų palengvinti prekybines ir verslo sąlygas tarp ES ir JAV. Lietuvos pirmininkavimo metu vyks pirmieji keli derybų etapai.