Apie šį vyriausybės sprendimą gyventojams pranešė Portugalijos ministras pirmininkas Pedro Passosas Coelho. Tai reiškia, jog šiai šaliai daugiau nebereikės atsiskaityti prieš užsienio kreditorius.

„Vyriausybė priėmė sprendimą palikti finansinės paramos programą be perėjimo prie prevencinės programos“, - pranešė P. P. Coelho.

Portugalija – antroji po Airijos euro zonos valstybė, paliekanti finansinės paramos programą.

Europos Komisijos (EK) vicepirmininko Siimo Kallaso teigimu, EK atkreips dėmesį į šį sprendimą bei, kaip jau buvo teigiama anksčiau, parems suverenų Portugalijos vyriausybės bei šios šalies gyventojų pasirinkimą.

Pajamos iš obligacijų pardavimo sumažėjo

2011 m. Portugalijai išgyvenant didžiausią ekonominį nuosmukį per daugiau nei keturiasdešimt metų, šiai šaliai teko kreiptis į Europos Sąjungą (ES) ir Tarptautinį valiutos fondą (TVF) dėl finansinės paramos.

Tačiau praėjusiais metais šalies ekonomika pradėjo augti, o šiais metais pajamos iš obligacijų pardavimo sumažėjo. Šie teigiami pokyčiai suteikė vilčių, jog Portugalijai pavyks išeiti iš finansinės paramos skyrimo programos bei išsilaikyti savarankiškai.

„Tai, jog buvo nuspręsta, kad Portugalijai nereikia prevencinės programos, yra dar vienas tarptautinių partnerių pasitikėjimo ženklas“, - patikino Portugalijos banko „Banco Carregosa“ kreditų skyriaus vadovas Felipe Silva.