Atlikus šį tyrimą paaiškėjo, jog 94 proc. Danijoje dirbančių asmenų patenkinti savo darbo sąlygomis. Po šios šalies gyventojų sekė austrai ir belgai.

Tuo tarpu daugiau nei 80 proc. apklaustųjų Liuksemburgo, Suomijos ir Nyderlandų gyventojų teigia, kad jų darbo sąlygos geros, rašo „Euobserver“.

Kitame sąrašo gale – Graikija. Tai vienintelė iš 28 ES šalių narių, kurioje tik mažiau nei pusė dirbančiųjų patenkinti savo darbo sąlygomis.

Po ketverių griežtų taupymo priemonių politikos metų, ketvirtadalis graikų neturi darbo, o tik 16 proc. mano, kad Graikija – gera šalis darbui. Kaip rodo atlikto tyrimo rezultatai, tik 36 proc. šios šalies gyventojų palankiai vertina savo darbo sąlygas.

Nors 77 proc. dirbančiųjų pareiškė esantys patenkinti savo darbo sąlygomis, paklausus, ar jie mano, kad jų darbo sąlygos geros, teigiamai atsakė tik šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų.

Tuo tarpu apie 60 proc. apklaustų asmenų įsitikinę, kad jų darbo sąlygos per pastaruosius penkerius metus pablogėjo dėl nedarbo ir atlyginimų mažinimo ES.

Šiuo metu ES šalių narių ekonomika auga labai lėtai, todėl ES šalių narių gyventojams tenka dirbti daugiau valandų už mažesnį atlyginimą, tai ypač jaučiama labiausiai krizės paveiktose ES šalyse narėse.

Remiantis ES statistikos tarnybos „Eurostat“ praėjusiais metais pateiktais duomenimis, atlyginimai ES mažėjo, o kainų infliacija nuo 2010 m. padidėjo 0,7 proc. Graikijoje atlyginimai sumažėjo vidutiniškai 4,6 proc., Italijoje – 2,2 proc.

„Turime puikią įstatyminę bazę, užtikrinančią geras darbo sąlygas, tenkinančias daugumą dirbančiųjų ES šalyse narėse“, - patikino už darbą atsakingas eurokomisaras Laszlo Andoras.

„Tačiau taip pat yra ir baiminimųsi bei egzistuoja realus pavojus, jog dėl ekonominės krizės gali nukentėti darbo sąlygos“, - pridūrė jis.

Vis dėlto atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad dauguma ES šalyse narės dirbančių asmenų patenkinti ES teisės aktuose įtvirtintomis dirbančiųjų teisėmis. Devyni iš dešimties apklaustųjų per metus gauna mažiausiai keturias savaites apmokamų atostogų, tuo tarpu mažiau atostogų gaunantys dirbantys asmenys patvirtino, kad jų darbo grafikas – lankstus.