Bendrosios rinkos studijų žurnale išspausdintame straipsnyje „Rusija ir ES: partnerystės perspektyvos besikeičiančiame pasaulyje“ S. Lavrovas rašo: „Energetiniai ištekliai – tai Rusijos eksporto pagrindas“. Jis taip pat akcentuoja faktą, kad Rusija – pagrindinis ES energetinių išteklių tiekėjas.

Rusijos aukšto rango diplomatas įsitikinęs, kad ir po Jekaterinburge įvykusio susitikimo vis dėlto esminiai klausimai, susiję su tuo, koks turėtų būti Rusijos ir ES santykių mastas ir perspektyvos, lieka neatsakyti. S. Lavrovas teigia, kad strateginiai Rusijos ir ES santykių tikslai kol kas dar netapo realybe, darančia poveikį kasdienių reikalų sprendimui.

Maskva mano, kad ES santykių su Rusija vertinimas tapo iš dalies inertiškas bei kad pastaruoju metu ES partneriai nebeskiria pakankamai dėmesio bendrai priimtam nuosekliam bendradarbiavimo tarp Rusijos ir ES vystymuisi.

Iš karto po šių teiginių S. Lavrovas aptaria Rusijai susirūpinimą keliančius ES veiksmus dėl trečiojo energetinio paketo įgyvendinimo.

Kaip rašoma straipsnyje, Rusijos vyriausybė tikisi iš ES tarptautinių teisinių įsipareigojimų vykdymo. A. Lavrovo teigimu, 34 dabartinės ES ir Rusijos bendradarbiavimo ir partnerystės sutarties punktas buvo pažeistas.

Didžiosios ES kaimynės manymu, teisinė bazė jau sukėlė problemų praktiniam bendradarbiavimui, todėl Rusija kaltina ES valstybes nares faktiniu Rusijos įmonių turto konfiskavimu. S. Lavrovas taip pat įspėja, jog tokie „absurdiški sprendimai“ gali pakenkti pasitikėjimui bei partnerystės esmei tarp Rusijos ir ES.