Neįtikėtina S. Berlusconi idėja siekti EP nario kedės kitoje šalyje įgauna vis daugiau palaikymo jo aplinkoje.

Kaip rašo „Euractiv“, Italijos įstatymai draudžia savo valstybės piliečiams, nuteistiems daugiau nei dvejiems metams kalėjimo, dalyvauti politiniuose rinkimuose.

Šių metų rugpjūčio 1 d. S. Berlusconi buvo nuteistas ketveriems metams kalėjimo dėl mokesčių vengimo, tačiau bausmė buvo sušvelninta iki vienerių metų.

Teismo nuosprendis sukėlė sąmyšį tarp Italijos politikų, nes jis kelia pavojų vyriausybinei koalicijai, kurioje S. Berlusconi vadovaujama partija „Laisvės tauta“ atlieka pagrindinį vaidmenį.

Dabartinio Italijos ministro pirmininko Mario Mončio praėjusiais metais priimto įstatymo pagrindu, S. Berlusconi, kuris yra Senato narys, gali taip pat būti pašalintas ir iš šalies parlamento.

S. Berlusconi tvirtina, kad nuosprendis buvo politiškai motyvuotas ir ketina paduoti apeliaciją Italijos Konstituciniam Teismui dėl mokesčių vengimo verdikto. Partijos „Laisvės tauta“ manymu, Senatas turėtų sulaukti galutinio nuosprendžio prieš priimdamas sprendimą, ar S. Berlusconi privalo palikti parlamentą. S. Berlusconi taip pat yra padavęs apeliaciją Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre.

S. Berlusconi gali siekti dalyvauti rinkimuose Estijoje, kur gyvena jo artimas draugas Ernesto Preatoni – turtingas verslininkas, šioje šalyje užsitikrinęs politinę paramą.

E. Preatoni – „Domina Vacanze Group“ įmonės, užsiimančios turizmo objektų Italijoje ir Egipte prekyba, vadovas – kontraversiškai vertinamas asmuo, o jo „Wikipedia“ paskyra buvo panaikinta dėl prieštaringos informacijos.

Manoma, kad įkurti Estijoje partiją ir pasistengti, kad S. Berlusconi taptų EP nariu E. Preatoni – „vaikų žaidimas“.

Europos rinkimų sistemoje nėra įstatymo, draudžiančio asmeniui būti išrinktam EP nariu kitoje valstybėje. Tačiau tai nebūtų pirmas kartas, kai Italijos politikas dalyvauja rinkimuose vienoje iš Baltijos valstybių.

Italų žurnalistas Giulietto Chiesa, dirbęs korespondentu Maskvoje, tapo kandidatu užimti EP nario postą Latvijoje 2009 m. partijos, atstovaujančios Latvijos rusų mažumą, sąraše. Jis nebuvo išrinktas, nes šiai partijai pavyko išsiųsti į Briuselį tik vieną EP narį.

Be to, tai nebūtų pirmas kartas, kai įtakingi asmenys dalyvauja EP rinkimuose tam, kad gautų teisinę neliečiamybę.

EP narys Viktoras Uspaskichas – milijonierius, verslininkas bei buvęs Lietuvos ekonomikos ministras dalyvavo rinkimuose ir pateko į EP 2009 m. didžiąja dalimi tam, kad išvengtų teisminio persekiojimo dėl mokesčių vengimo.

Šiuo metu V. Uspaskichas nebėra EP narys, o praėjusių metų liepos mėn. jis buvo nuteistas dėl mokesčių vengimo.