"Jie bijojo išgirsti tiesą apie religinių sektų veiklą Rusijoje", - pareiškė A.Dvorkinas.

Europos Sektantizmo Tyrimo ir Informacijos Centrų Federacijos (FECRIS) pirmininko pavaduotojas A.Dvorkinas pareiškė norą dalyvauti lapkričio 15 dienos svarstymuose dėl religijos laisvės ir tariamai pažeidinėjamų įstatymų, susijusių su ekstremizmu prieš religines mažumas Rusijoje.

Konferenciją Parlamente surengė Nyderlandų europarlamentaras Cornelis de Jongas ir Belgijos nevyriausybinės organizacijos, kovojančios už žmogaus teises, vadovas Willy Fautre. Anot organizatorių, A.Dvorkinui konferencijoje neleista dalyvauti dėl tariamai per vėlai įteikto prašymo. Tačiau, anot Rusijos biuro ES atstovų, toks paaiškinimas yra melagingas.

A.Dvorkinas pasakojo, kad dėl organizatorių neapsižiūrėjimo, jam per klaidą į rankas pakliuvo W.Fautre laiško kopija, kurioje profesorius vadinamas „neapkenčiamu kovotoju prieš sektas“. Tame pačiame laiške rekomenduojama atmesti jo prašymą dalyvauti posėdyje. Tuo tarpu konferencijoje dalyvavo atstovai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, taip pat atstovai iš sektų finansuojamų organizacijų, atstovaujančių sektų interesams Rusijoje.

A.Dvorkinas į Parlamentą atvyko lapkričio 15 d., tikėdamasis išspręsti nesusipratimą dėl neva per vėlai įteikto prašymo ir norėdamas susitikti su rusiškai kalbančia Latvijos europarlamentare Tatjana Ždanok. Bet jis nebuvo įleistas į Parlamento pastatą pareiškus, kad leidimas negali būti suteiktas dėl kompiuterio gedimo. Galiausiai, T.Ždanok sekretoriatas profesoriui išdavė leidimą įeiti į pastatą, tačiau su sąlyga, kad A.Dvorkinas apsilankys tik europarlamentarės biure ir nesistengs pakliūti į konferenciją.

„Konferencijos metu tenorėjau užduoti vos porą klausimų. Tačiau net keletas galimų mano klausimų organizatoriams sukėlė tikrą paniką ir isteriją. Viena vertus, tai parodo jų totalitarinį mąstymą, kita vertus - profesionalumo stoką. Jie norėjo pradėti dar vieną kritikos išpuolį prieš Rusiją, naudodamiesi nebūtais „faktais“ ir aplinkybėmis. Tik taip galiu paaiškinti visiškai neadekvačią ir nedemokratšką šių "kovotojų už žmogaus teises" reakciją sužinojus, kad prie jų jaukaus susibūrimo galėtų prisijungti specialistas, galintis paneigti jų „faktais“ pagrįstus prasimanymus“, - sakė A.Dvorkinas.