Tarp ES ir Rusijos nėra oficialaus susitarimo apie informacijos teikimą, ir tai sukėlė ES nerimą, kad oro linijoms teks teikti asmeninio pobūdžio informaciją.

Oro linijos, skraidančios iš Europos į JAV ir Australiją, perduoda šių šalių valdžiai konkrečią informaciją, tame tarpe ir kreditinių kortelių duomenis bei telefonų numerius. Tokį informacijos perdavimą reguliuoja tam tikros oficialios sutartys.

ES ragina Rusiją atsisakyti šio naujo reikalavimo įvedimo, kuris suplanuotas liepos 1 dienai.

„Komisija labai nerimauja dėl Rusijos valdžios planuojamų veiksmų, todėl prašo atšaukti juos ir detaliai peržiūrėti pasekmes Europos oro linijoms ir keleiviams“, - BBC interviu pasakė už ES vidaus politiką atsakingos Europos Komisijos komisarės Cecilios Malmstron atstovė spaudai Michelle Cherkone.

Rusijos nuolatinis atstovas ES Vladimiras Čižkovas pareiškė, kad Rusijai būtina papildoma informacija apie keleivius dėl saugumo užtikrinimo ir pabrėžė, kad parametrų sąrašas daug trumpesnis nei tas, kurio iš oro linijų reikalauja JAV valdžia.

Naujienų agentūrai „Interfaks“ duoto interviu metu jis ES reakciją pavadino pernelyg emocionalia. Anot jo, tai „tik techninis“ klausimas ir pridūrė, kad naujas įstatymas oficialiai pradės veikti tik rugsėjį.