Lūžis įvyko po to, kai Ukrainos valdžia lapkričio 11 d. pateikė kaltinimus buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko advokatui Sergejui Vlasenkai dėl buitinio smurto Jam gresia trejų metų įkalinimas.

Tai įvykdyta likus 48 valandoms iki Europos Parlamento (EP) misijos lapkričio 13 d. Briuselyje priimti galutinį sprendimą dėl to, ar Ukraina susidorojo su „selektyviuoju teisingumu“.

Kaip rašo wwweuobserver.com, taip pat liko savaitė iki lapkričio 18 d. įvyksiančio ES užsienio reikalų ministrų sprendimo priėmimo, ar pasirašyti šią sutartį ES viršūnių susitikimo metu su buvusiomis Sovietų Sąjungos valstybėmis Lietuvos sostinėje Vilniuje lapkričio 27 d.

„Mano byla – ryškus selektyvaus teisingumo pavyzdys“, - lapkričio 13 d. kalbėjo S. Vlasenka.
S. Vlasenkos teigimu, tai – ženklas EP priimti neigiamą sprendimą.

„Neabejoju, kad Ukrainos prezidentas Vladimiras Janukovyčius nusprendė nepasirašyti sutarties (...). Tačiau tai suteikia jam galimybę pasiteisinti, kad atliko visus namų darbus, priėmė daug proeuropietiškų įstatymų, išskyrus politiškai motyvuotas bylas.

Norėjęs likti neįvardytu ES diplomatas patikino, kad „S. Vlasenkos byla skirta tam, kad būtų įtakotas EP sprendimas. Tokiu būdu mėginama suprovokuoti ES iššauti pirmąjį šūvį žaidime, kurio tikslas – kaltų paieškos dėl sutarties nepasirašymo“.

Jis pridūrė, kad V. Janukovyčius tikriausiai atvyks į Vilnių pasirašyti kelių mažiau svarbių sutarčių, pavyzdžiui, bendrosios aviacinės erdvės su ES sutarties, atversiančios kelią pigiems skrydžiams tarp Europos ir Ukrainos miestų.

ES diplomatas pastebėjo, jog V. Janukovyčius neketina prisijungti prie Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos.

Ukrainos parlamentas lapkričio 13 d. Kijeve surengė skubų susitikimą tam, kad būtų nuspręsta, ar leisti J. Tymošenko išvykti į Vokietiją gydytis.

Tačiau atsakingi parlamento komitetai kol kas dar net neparuošė įstatymo projekto, kuris galėtų būti patvirtintas.

S. Vlasenka atkreipė dėmesį, kad Ukrainos prokurorai tuo pačiu metu ruošia medžiagą, skirtą iškelti buvusiai ministrei pirmininkei J. Tymošenko naujas bylas dėl įtarimų turto pasisavinimu bei dėl užsakomosios žmogžudystės XX a. dešimtajame dešimtmetyje.

S. Vlasenka nuomonę išreiškė savo internetinėje svetainėje po to, kai buvo paleistas už užstatą.

Jis kaltinamas trenkęs savo buvusiai žmonai Natalijai Okunskai per veidą penkis kartus, kai ši buvo apsilankiusi jo bute 2008 m. S. Vlasenka neigia mušęs buvusią žmoną. Jo teigimu, liudininkai matė jo buvusią žmoną išeinančią iš jo namų tą vakarą, tačiau jokių žymių ant jos veido nebuvo.

„Visi jos pasisakymai kontroliuojami. Ji turi prieigą prie visų pagrindinių televizijos kanalų bei didžiausią įtaką turinčių vyriausybės žmonių“, - patikino S. Vlasenka.

S. Vlasenka pridūrė, kad įvyktų stebuklas, jei Ukrainos parlamentas lapkričio 13 d. susitikimo metu rastų būdą išlaisvinti J. Tymošenko.

Prisistatyti nenorėjęs ES diplomatas kalbėjo panašiai.

„Tai būtų stebuklas, jei Ukrainos parlamentas priimtų šį įstatymą bei dar du kitus, svarbius ES, dėl prokuroro nepriklausomybės bei rinkiminių reformų“.

Diplomatas pridūrė, kad reikšmingi ES asmenys, tokie kaip Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Lenkijos užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis pastarosiomis dienomis „pakeitė retoriką“.

Anksčiau ES laikėsi pozicijos, kad jei Ukraina nepasirašys sutarties per Vilniaus viršūnių susitikimą, ji amžiams liks Rusijos įtakos zonoje.

Tačiau pastaruoju metu teigiama, kad katastrofa neįvyktų, jei sutartis būtų pasirašyta vėliau.