"Rytų partnerystė - tai projektas, vykdomas erdvėje, kuriai toli gražu nėra abejinga Rusija; tai erdvė, kurioje gyvena mūsų draugai, įskaitant sąjungininkus, strateginius partnerius", - S.Lavrovas sakė spaudos konferencijoje po derybų su Baltarusijos diplomatijos vadovu Vladimiru Makejumi.

Pasak jo, Rusija vadovaujasi su Bendrija sudarytų susitarimų nuostatomis - ES ir buvusios Sovietų Sąjungos erdvėje vykstančių integracijos procesų abipusiu pripažinimu ir tarpusavio suderinamumu.

"Tikimės, kad Rytų partnerystė kaip Europos Sąjungos projektas bus vykdoma skaidriai, be politizavimo, nes stebimos tendencijos mėginti politizuoti šią iniciatyvą", - pabrėžė S.Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat išreiškė viltį, kad šiame procese nebūtų dirbtinio supriešinimo, dirbtinės dviejų (integracijos) procesų kolizijos".

Tuo tarpu V.Makejus pareiškė, kad Baltarusija ketina palaikyti ryšius su šalimis, kurios yra pasiruošusios ištiesti ranką Minskui, perspėdamas, kad jo šaliai taikomos ES taikomos sankcijos yra "absoliučiai nenormalus reiškinys" ir kad jos turi būti atšauktos.

Atsakydamas į klausimą, ar Baltarusija dalyvaus ateinantį rudenį Lietuvoje vyksiančiame Rytų partnerystės šalių viršūnių susitikime, V.Makejus atsakė: "Kalbant apie Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje, mes ramiai žvelgiame į aplink vykstančius procesus, į diskusijas dėl to, kas bus pakviesti į šį viršūnių susitikimą ir kokiu statusu."

"Jeigu ES suinteresuota plėtoti dialogą su Baltarusija, tas dialogas turi būti lygiateisis, be kokio nors šantažo, spaudimo ir ultimatumų", - perspėjo jis.

"Šiame etape esame suinteresuoti dalyvauti Rytų partnerystės iniciatyvoje, nes iš jos galime gauti mums naudingų momentų - dalyvauti kokiose nors regioninėse programose, kurios galėtų atnešti dividendų Baltarusijai. Tačiau labai ramiai žvelgiame į perspektyvas dėl tolesnio Baltarusijos dalyvavimo šioje iniciatyvoje", - sakė V.Makejus.

Jis pridūrė, jog jeigu paaiškėtų, kad dalyvavimas Rytų partnerystėje Baltarusijai yra nenaudingas, Minskas išanalizuos padėtį ir priims sprendimą, "vadovaudamasis susiklosčiusiomis aplinkybėmis".