Rusija perkelia pinigines lėšas iš JAV Federalinio rezervo tam, kad išvengtų nepageidaujamų galimo ekonominio embargo pasekmių, susijusių su įvykiais Ukrainoje.

Kaip praneša „La Vanguardia“, šių metų sausio mėn. Rusija JAV Federaliniame rezerve saugojo 132 mlrd. JAV dolerių (apie 329 mlrd. litų). Maskva nesiėmė vertybinių popierių pardavimo, o tik pervedė šias lėšas į sąskaitas Europoje.

Rusijos aktyvų pervedimą įvykdė Belgijos bankas „Euroclear“, tačiau oficialūs banko atstovai atsisakė patvirtinti arba paneigti šią informaciją. Rusijos valdžia baiminasi, kad Vašingtonas gali imtis griežtesnių ekonominių sankcijų, todėl skuba pervesti lėšas į Europos bankus.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) atskirai ėmėsi sankcijų taikymo prieš Rusiją. Šios sankcijos apima draudimą aukšto rango Rusijos ir Ukrainos valstybės tarnautojams įvažiuoti į teritoriją bei šių asmenų lėšų įšaldymą.

Vašingtonas ir Briuselis taip pat pranešė apie ketinimą atsisakyti dalyvauti Didžiojo aštuoneto (G8) viršūnių susitikime, kuris turėtų įvykti šių metų vasarą Sočyje. Taip pat grasinama imtis naujų sankcijų prieš Rusiją tuo atveju, jei Maskva ir toliau didins įtampą rytiniuose Ukrainos regionuose bei šių dviejų valstybių pasienyje.

Remiantis NATO pateikiama informacija, Ukrainos pasienyje Rusija šiuo metu yra dislokavusi iki 40 tūkst. karių.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį privatus Rusijos sektorius iš šalies išgabeno apie 50 mlrd. JAV dolerių (125 mlrd. litų). Jei situacija ir toliau nesikeis, manoma, kad viso per 2014 m. gali būti išgabenta daugiau nei 100 mlrd. JAV dolerių (apie 250 mlrd. litų), o tai reiškia, kad ekonominio augimo tempai gali ženkliai sulėtėti. Toks įvykių kloties scenarijus kelia didelį susirūpinimą Rusijos Ekonomikos ministerijoje.