„Mes atviri perėjimui prie bevizio režimo, esame tam pasirengę. Dar prieš kelerius metus kalbėjau, kad dar labai daug ką turime padaryti, nes reikia stiprinti sienas. Mums ir dabar reikia stiprinti sienas, bet visgi žymiai pajudėjome šia kryptimi ir technologiškai esame pasirengę pereiti prie bevizio režimo su suvienytąja Europa“, – cituoja „Interfax“.

V. Putino teigimu, tarptautinėje arenoje migracinės politikos klausimai sprendžiami remiantis abipusiškumo principais. Jis pabrėžė, kad pačioje suvienytoje Europoje kol kas nėra vienos nuomonės šiuo klausimu.

„Mes neskubame, suprantame, kad tai sudėtingas procesas - 27 valstybės, daug nuomonių. Žinau, kaip sudėtinga priimti bendrą sutarimą Europos Sąjungoje, bet mes einame šiuo keliu“, – teigė Rusijos premjeras.

Jis priminė, kad Rusija skubos tvarka priėmė sprendimą neįtraukti į Darbo jėgos iš užsienio kvotą aukštos klasės specialistų.

„Manau, kad tai reikšmingas žingsnis į priekį, nuimant barjerus aukštos klasės darbo jėgos judėjimui. Ir toliau eisime šiuo keliu, bet, savaime suprantama, svarbiausia užduotis – pašalinti visus žmonių judėjimo po Europą barjerus ir Rusijai su ES pereiti prie bevizio režimo“, – pabrėžė V. Putinas.

Birželio pradžioje ES atstovybės Rusijoje vadovo pavaduotojas Michaelas Webbas pareiškė, kad ES išnagrinės Rusijos pateiktą susitarimo dėl perėjimo prie bevizio režimo projektą, tačiau nėra kalbos apie greitą vizų atšaukimą. „Žinoma, mes jį išnagrinėsime, bet, kaip sakė Europos Komisijos pirmininkas (Jose Manuelis) Barrosas (Rusijos) prezidentui, Europos Sąjungoje nėra konsensuso, todėl dabar negalime pereiti prie bevizio režimo“, – sakė jis spaudos konferencijoje Maskvoje.

„Nenorėtume sukelti lūkesčių ir žadėti, kad šis klausimas bus greitai išspręstas“, – teigė M. Webbas. Jo teigimu, perėjimas prie bevizio režimo greičiausiai bus gana ilgas, laipsniškas procesas. Jis pridūrė, kad Rusijos pateiktas dokumentas ES buvo staigmena.