Kaip rašo BBC, Rusijos išorinės politikos vadovai įsitikinę, kad ES kamuoja rimti su žmogaus teisėmis susiję negalavimai, todėl turėtų būti imtasi atitinkamų praktinių veiksmų šių negalavimų pašalinimui.

Ataskaitos autoriai remiasi skirtingais šaltiniais, tarp kurių Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) ataskaitos dėl žmogaus teisių, Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro ataskaitos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) dokumentai, taip pat teisėsaugos institucijų, žurnalistų ir nevyriausybinių organizacijų parengta medžiaga.

Situacija toli gražu nėra ideali

„ES ir toliau pateikia save kaip pagrindinę kovotoją dėl žmogaus teisių pasaulyje. Tačiau jos pačios teisės aktų taikymo praktika šioje srityje nesuteikia pagrindo šioms pretenzijoms“, - teigiama 93 puslapių Rusijos Užsienio reikalų ministerijos parengtoje ataskaitoje.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos įsitikinimu, tautinių mažumų ir imigrantų padėtis ES toli gražu nėra ideali.

„Skirtingose ES valstybėse narėse tautinių mažumų ir imigrantų nedarbo lygis daug kartų viršija daugumos rodiklį, taip pat verta pastebėti, kad atvykėliai paprastai dirba mažai apmokamus darbus“, - teigia ataskaitos autoriai.

Be to, remiantis ataskaitos autorių žodžiais, visuomenė ES šalyse narėse akivaizdžiai nepakankamai įvertina neonacizmo keliamą pavojų.“

„Tuo tarpu nacionalizmo idėjos ir praktika kai kuriose ES šalyse narėse pradeda daryti neigiamą įtaką skirtingoms gyvenimo sritims visoje ES, tarp kurių užsienio politika: Rusijos diplomatų nuomone, situacija su buvusių SS nacių dalinių legionierių heroizavimu Latvijoje ir Estijoje bei antisemitinė ultradešiniųjų retorika kelia problemų ES santykiams su trečiosiomis šalimis

Agresyvus vertybių brukimas

„Bandoma priversti kitas valstybes priimti joms nebūdingą homoseksualumo ir tos pačios lyties atstovų santuokų vertinimą, siekiama, kad tai taptų norma – tam tikru natūraliu socialiniu reiškiniu.“

„Tai ypatingai gerai matyti agresyvaus seksualinių mažumų teisių gynimo atveju. Siekiama, kad kitos valstybės perimtų joms nebūdingą požiūrį į homoseksualumą ir tos pačios lyties atstovų santuokas bei paverstų tai gyvenimo norma bei savotišku natūraliu socialiniu reiškiniu, kurį vertėtų palaikyti valstybiniu lygmeniu“, - rašoma šiame dokumente.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuomone, ES kuria dirbtines kliūtis įvažiuoti į jos teritoriją, o tai varžo privačių asmenų judėjimo laisvę.

Ataskaitos autorių nuomone, ypatingai neigiamą įtaką tai daro romams ir norintiems gauti prieglobstį.

„Iš esmės, vertėtų atkreipti dėmesį į veidmainišką ES šalių narių požiūrį į laisvo judėjimo teisę, už kurią buvo aktyviai kovojama Šaltojo karo metais, o dabar ES tai tapo pagrindine šios teisės apribojimo šalininke“, - rašoma Rusijos Užsienio ministerijos parengtoje ataskaitoje.

Situacija Rusijoje

Skirtingų valstybių politikai bei tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos ne kartą buvo įspėjusios Rusijos valdžią dėl rimtų žmogaus teisių pažeidimų šioje šalyje.

Rusijoje priimtas įstatymas dėl netradicinių seksualinių santykių propagandos tarp nepilnamečių sulaukė aršios kritikos.

Žmogaus teisių gynėjų teigimu, šis įstatymas skirtas ne vaikų teisių gynimui, o seksualinių mažumų atstovų teisių suvaržymui.

Visai neseniai 27 Nobelio premijos laureatai pasirašė atvirlaiškį, skirtą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriuo reikalaudama atšaukti įstatymą dėl homoseksualumo propagandos, kuris, pasirašiusiųjų nuomone, skatina diskriminaciją.

Šį kreipimąsi pasirašę asmenys baiminasi, kad Rusijos visuomenė taps agresyvesnė Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės atstovų atžvilgiu.

„Protestas niekada nebūna lengvas, tačiau mes tikimės, kad, išreikšdami nesutikimą su naujuoju įstatymu, mes paraginsime Rusijos vyriausybę gerbti humaniškus, politinius ir demokratinius XXI a. principus, dėl kurių taip stengėsi Michailas Gorbačiovas“, - rašoma V. Putinui skirtame atvirlaiškyje.