Kaip rašo www.euractiv.com, kaltinimai išdėstyti 153 psl. apimties ataskaitoje dėl žmogaus teisių situacijos ES, kurioje Maskva savo ruožtu pažėrė kritikos laviną, atsakydama į Vakarų valstybių išreiškiamus pasipiktinimus dėl žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje.

Šioje ataskaitoje rašoma apie žmogaus teisių pažeidimus ES valstybėse narėse.

Sausio 23 d. Rusijos užsienio reikalų ministerijos už žmogaus teises atsakingas Konstantinas Dolgovas Briuselyje pristatė šią ataskaitą bei pareiškė, kad ES bei 28 jai priklausančios valstybės narės naudojasi prioritetinėmis teisėmis, skleisdamos neoliberalias vertybes bei universalias gyvenimo būdo tiesas tarptautinėje bendruomenėje.

Tai jau antroji tokio pobūdžio ataskaita. 2013 m. prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą paskelbtoje ataskaitoje buvo minima ksenofobija, rasizmas, smurtą keliantis nacionalizmas, policijos pareigūnų naudojama prievarta bei neonacizmas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sausio 28 d. atvyks į Briuselį bei dalyvaus 32-ajame ES ir Rusijos viršūnių susitikime.

„Tai akivaizdu agresyvaus seksualinių mažumų teisių propagavimo atveju. Bandoma priversti kitas valstybes perimti joms nebūdingą požiūrį į homoseksualumą ir santuokas tarp tos pačios lyties atstovų. Siekiama, kad tai taptų gyvenimo norma bei tam tikru socialiniu fenomenu, kuris turėtų būti remiamas valstybiniu lygmeniu“, - rašo šios ataskaitos autoriai.

„Toks požiūris kelia pasipriešinimą ne tik tradicines vertybes puoselėjančiose valstybėse, tačiau net ir tose šalyse, kurios į homoseksualumą visada žvelgė liberaliai.“

Šį teiginį iliustruoja situacija Prancūzijoje, kai šios šalies gyventojai praėjusiais metais protestavo prieš santuokų tarp tos pačios lyties atstovų įteisinimą.

Ruošdamasi vasario mėn. prasidėsiančioms Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms, Rusija sulaukė žmogaus teisių gynėjų puolimo dėl įstatymo, draudžiančio homoseksualumo propagavimą tarp nepilnamečių.

Aktyvistų teigimu, šis įstatymas – tai vienas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino taikomų nedemokratiškų metodų.

Kritika

Sausio 22 d. dainininkas Eltonas Johnas išreiškė pasipiktinimą tokiu Rusijos įstatymu, teigdamas, kad tokiu būdu šioje šalyje įteisinama homofobija bei suteikiama teisinė priedanga ekstremizmui.

JAV prezidentas Barackas Obama patvirtino trijų homoseksualumo neslepiančių sportininkų kandidatūras į oficialią JAV delegaciją, vyksiančią į Sočį. Tokiu B. Obamos sprendimu Rusijai siunčiama aiški žinutė dėl gėjų teisių šalyje.

Buvusi teniso žvaigždė Billie Jeanas Kingas, olimpinis dailiojo čiuožimo čempionas Brianas Boitano bei olimpinis ledo ritulio medalininkas Caitlinas Cahow pateko į nusipelniusių amerikiečių sąrašą, kurie atstovaus JAV Sočio olimpinėse žaidynėse.

K. Dolgovas įspėjo šiuos sportininkus, kad Sočio olimpinių žaidynių nederėtų paversti tribūna reikšti pasipiktinimą Rusijoje priimtu įstatymu.

„Jei sportininkas ketina atvykti kaip olimpinės komandos narys ne tam, kad varžytųsi, o tam, kad kovotų prieš žaidynes organizuojančios valstybės įstatymą, tai yra labai blogai. Tai reiškia, kad šis konkretus sportininkas negerbia olimpinių žaidynių principų“, - K. Dolgovas samprotavo per surengtą spaudos konferenciją, vengdamas minėti konkretaus sportininko pavardę.

Rusijos parengtoje ataskaitoje teigiama, kad daugiausiai dėmesio reikalaujančios su žmogaus teisėmis susijusios ES problemos yra ksenofobija, rasizmas, smurtą keliantis nacionalizmas, šovinizmas bei neonacizmas.

Šioje ataskaitoje rašoma apie rimtų mažumų, pabėgėlių bei imigrantų teisių pažeidimų ES šalyse narėse atvejų daugėjimą bei gyventojų socialinių teisių nepaisymą.

„Nė viena valstybė neturi teisės vengti su žmogaus teisėmis susijusių klausimų ir problemų. Niekas nėra tobulas“, - pridūrė K. Dolgovas.