Rusija, kurios ekonomika 1998 metais buvo atsidūrusi prie kracho slenksčio, tačiau kol kas išvengė skaudžiausių finansų krizės padarinių, taip pat domėsis Europos ekonominėmis negandomis, kurias sukėlė Ispanijos ir Graikijos biudžeto problemos.

Rusijos ir ES viršūnių susitikimai rengiami jau daug metų du kartus per metus, ir derybos Pietų Rusijoje esančiame Rostove prie Dono bus jau 25-asis toks susitikimas. Tačiau jis vadinamas istoriniu, nes yra pirmasis nuo tada, kai pernai gruodį įsigaliojo Bendrijos vadovybės struktūrą pakeitusi Lisabonos sutartis.

Tai bus pirmasis Rusijos vadovo Dmitrijaus Medevdevo ir ES prezidento Hermano Van Rompuy , kurio postas buvo įkurtas pagal Lisabonos sutartį, susitikimas.

Bendrijai dvi dienas truksiančiame susitikime taip pat atstovaus šiuo metu ES pirmininkaujančios Ispanijos premjeras Jose Luis Rodriguez Zapatero  bei Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso.

Maskvos ir ES santykius beveik visuomet temdo vienokios ar kitokios problemos. Viliamasi, kad šio dviejų dienų susitikimo metu pavyks bent kiek sušvelninti nesutarimus prekybos bei vizų klausimais ir sumažinti Bendrijos būgštavimus dėl savo priklausomybės nuo Rusijos energetikos išteklių.

Jose Manuel Barroso
Mūsų prioritetas bus pastangos paspartinti dialogą dėl galimybių panaikinti vizų suvaržymus, kurių taikymas žalingai veikia visas Rusijos ir ES bendradarbiavimo sritis, naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė šaltinis Kremliuje.

Diskusijomis turėtų būti siekiama priartėti prie "konkretaus susitarimo projekto dėl vizų reikalavimų atšaukimo, nurodė šaltinis.

Rusijos diplomatai pastaruoju laiku kelis kartus pareiškė, kad techninių kliūčių kelyje į bevizį režimą nebėra, Rusija įvykdė visas sąlygas ir pasirengusi panaikinti vizas nors rytoj - ir dabar ES turi priimti politinį sprendimą.

Tačiau dauguma Bendrijos šalių be entuziazmo žiūri į idėją panaikinti vizas Rusijos gyventojams.

Rusijos politologas Viktoras Mizinas interviu britų visuomeniniam transliuotojui BBC pareiškė nuomonę, jog taip yra dėl pasaulėžiūrų skirtumo.

"Visi mes suprantame, kad nuostatos, pasaulėžiūra, demokratijos supratimas, suvokimas to, kaip turi veikti visuomenė, kaip turi veikti ekonomika, Vakarų ir Rusijos elito visiškai priešingos", - mano V.Mizinas.

Europiečiai kalba ir apie kitokio pobūdžio kliūtis: pavyzdžiui, apie Rusijos sienų su pietinėmis kaimynėmis skaidrumą. Be to, europiečiai domisi, ar ketina Rusija palengvinti ar panaikinti savo registracijos sistemą.

Šengeno vizos turėtojas, jeigu jis neatvyko ilgam, dirbti ar mokytis, gali ramiai važinėti po Europą, nepranešdamas apie tai valdžiai. Tuo tarpu Rusijoje užsieniečiai turi registruotis per tris darbo dienas nuo atvykimo ir kaskart važiuodami iš miesto į miestą.

Kaip pažymi analitikai, susitikimas Rostove prie Dono vyks tokiu metu, kai Bendrija smarkiai susiskaldžiusi dėl Graikiją ištikusios skolų krizės ir euro kurso smukimo, o šie dalykai, žinoma, neliko nepastebėti Maskvoje.

"ES šiuo metu išgyvena kritinį savo istorijos laikotarpį", - penktadienį žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško.

"Mes atidžiai stebime, kaip ji stengiasi spręsti finansų krizes, kurios ištiko kelias valstybes nares", - sakė jis.

Šaltinis Kremliuje ITAR-TASS sakė, kad energetinis saugumas taip pat bus viena svarbiausių viršūnių susitikimo darbotvarkės temų. ES ir Rusija globoja du tarpusavyje konkuruojančius "Nabucco" ir "South Stream" ("Pietų srauto") dujotiekių tiesimo projektus - šiais vamzdynais ateityje į Europą bus tiekiamos dujos.

Rostove prie Dono šalys apsvarstys, kaip rengiama nauja pagrindų sutartis - šio darbo pabaigos dar nematyti, nors ankstesnio Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo galiojimo laikas baigėsi 2007 metais.

Rusijos prezidentas pasikalbės su svečiais iš Briuselio ir apie tai, kaip šalys juda į priekį, kurdamos keturias "bendras erdves": ekonominę, bendrą laisvės, saugumo ir teisingumo erdvę, bendrą išorinio saugumo erdvę, taip pat mokslo, kultūros ir švietimo erdvę. Šis Rusijos ir ES santykių "projektas" buvo sugalvotas dar 2005 metais.

Ekspertai sako, kad šio ES ir Rusijos viršūnių susitikimo atmosfera veikiausiai bus ramesnė bei šiltesnė, ir prie to nemažai prisidės balandį interviu žiniasklaidai D.Medvedevo pasakyti žodžiai, kad Rusijos veidas pasaulyje turi būti besišypsantis.

Ankstesnius Bendrijos ir Maskvos viršūnių susitikimus temdė ginčai tokiais klausimais kaip žmogaus teisių pažeidimai Rusijoje, dujų tiekimas, 2008-ųjų rugpjūtį vykęs Rusijos karas su Gruzija bei Maskvos pyktis dėl tariamo ES siekio plėsti savo įtaką į buvusias sovietines respublikas, kurias ji laiko savo įtakos zona.

Per susitikimą Rostove prie Dono, be tradicinio komunikato, numatoma pasirašyti tik vieną dokumentą - susitarimą dėl slaptos informacijos apsaugos.

Rusijos užsienio reikalų viceministras A.Gruško paaiškino, kad šis susitarimas labai svarbus teisėsaugos institucijų kovai su pasienio nusikalstamumu.