Kalbėdamas per konferenciją prie Juodosios jūros įsikūrusiame Jaltos mieste, Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Sergejus Glazjevas pavadino planuojamos sutarties privalumus „mitais“.

S. Glazjevas įspėjo, kad tarifai ir prekybiniai patikrinimai, kuriuos Rusija įves sutarties sudarymo atveju, kainuos Ukrainai milijardus dolerių bei prives prie finansinių įsipareigojimų nevykdymo.

„Kas mokės už Ukrainos finansinių įsipareigojimų nevykdymą?“ – klausimą uždavė S. Glazjevas. – „Kažkas turi būti pasiruošęs tai apmokėti.“

Kaip rašo „The Telegraph“, teigdamas, kad finansinių įsipareigojimų nevykdymas Ukrainai kainuos 25 ar net 35 milijardus eurų (85 – 121 mlrd. litų), jis uždavė klausimą: „Ar ES priims už tai atsakomybę?“

Rusija nepritaria Kijevo planams pasirašyti laisvos prekybos ir asociacijos sutartį su 28 valstybes nares turinčia ES lapkričio mėn., kas taptų pagrindiniu žingsniu galimos narystės ES link.

Pasiryžęs neprarasti kaimynėms šalims daromos įtakos, V. Putinas vietoje to nori įvilioti Kijevą į Maskvos vadovaujamą Muitų sąjungą, skirtą buvusioms Sovietų Sąjungos valstybėms.

Šia vasarą Maskva padidino Ukrainai daromą spaudimą uždrausdama didžiausio Ukrainos šokolado gamintojo produktų įvežimą į Rusijos teritoriją bei laikinai sulaikydama kai kurias iš Ukrainos importuojamas prekes pasienyje.

Buvęs Ukrainos prekybos ministras ir konditerijos magnatas Piotras Porošenka tuo pačiu metu, kai S. Glazjevas dalyvavo konferencijoje, buvo atvykęs į savaitgalį Jaltoje vykusį 10-ąjį kasmetinį susitikimą, organizuojamą proeuropietikšai nusiteikusio Ukrainos milijardieriaus Viktoro Pinčiuko.

P. Porošenka reiškę pasipiktinimą dėl to, kad Rusija uždraudė jo produkciją, pridurdamas, kad Maskva jau ir anksčiau yra naudojusi panašią taktiką, aiškindamasi santykius su kitomis buvusiomis Sovietinėmis respublikomis.

„Esu 100 proc. garantuotas, kad niekas nei šiame forume, nei visame pasaulyje netiki, kad gruziniškas mineralinis vanduo, moldaviškas vynas, ukrainietiškas šokoladas, lietuviškas sūris ar baltarusiški pieno produktai iš tikrųjų yra pavojingi Rusijos vartotojų sveikatai, nes tai yra tiesiog netiesa“, - patikino P. Porošenka.

ES įpareigojo Kijevą vykdyti esmines reformas bei pasirašyti sutartį lapkričio mėn., teigdama, kad Ukraina priklauso Vakarų pasauliui.

Esminė kliūtis pasirašyti sutartį – buvusios Ukrainos ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko įkalinimas, kurios nuosprendį Vakarai pasmerkė kaip politiškai motyvuotą, todėl ES daro didelį spaudimą, kad ji būtų išlaisvinta tam, kad sutartis būtų pasirašyta.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis skatina Ukrainą nepasiduoti Kremliui, remdamasis Lenkijos sėkmingu prisijungimu prie ES.

„Mes tai padarėme, reiškia, galite ir jūs“, - patikino jis.