Rumunijos parlamento žemųjų rūmų užsienio reikalų komiteto vadovas Attila Korodis sakė Rumunijos naujienų agentūrai „NewsIn“, kad parlamentas gruodį nutarė iki vasario mėnesio atidėti Lisabonos protokolo, leidžiančio dvylikai ES šalių skirti 18 naujų Europos Parlamento (EP) narių, ratifikavimą.

Šis sprendimas priimtas netrukus po to, kai Vokietija ir Prancūzija paragino Briuselį nepriimti Rumunijos į Šengeno zoną dėl joje klestinčios korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo.

Pagal protokolą Prancūzija gaus 2 papildomus europarlamentarus, Vokietija išlaikys visus 99 dabartinius savo europarlamentarus iki 2014 m., kai jų skaičius turėtų sumažėti iki 96. Tarp kitų šalių, Nyderlandai galės turėti vieną papildomą europarlamentarą, o Ispanija – keturis.

Protokolas buvo sukurtas todėl, kad dabartinė EP struktūra buvo įtvirtinta dar Nicos sutartyje, o Lisabonos sutartis buvo priimta tik praėjus pusei metų nuo rinkimų.

Rumunijos politikai teigia, jog šis sprendimas yra „principo reikalas“, nes kodėl mažosios valstybės narės „privalo laikytis visų taisyklių, jei tuo tarpu didžiosioms narėms daromos išimtys“.

Jei protokolas nebus patvirtintas, tai labiausiai pakenktų Ispanijai, nes, pavyzdžiui, Prancūzijos nacionalinio parlamento nariai uždirba daugiau nei Prancūzijos europarlamentarai, todėl norinčiųjų užimti naujus postus EP nedaug. Ispanų grupės EP atstovas Pedro Lopez de Pablo sakė: „Jei jie nori daryti spaudimą Prancūzijai ar Vokietijai, jie renkasi ne tą įrankį, nes nė viena iš abiejų šalių iš tų 18 europarlamentarų negaus daug naudos“.