Visi pretenduojantieji į šias pareigybes turės kreiptis per bendrą įdarbinimo ES sistemą EU-Careers.eu, turės išlaikyti bendrų gebėjimų testą, o geriausieji bus kviečiami į Briuselį pokalbiui ir praktinėms užduotims.

„Norint praeiti pirmąjį etapą, kuris susideda iš žodinio, skaitmeninio ir abstraktaus mąstymo uždavinių, verta pasidomėti tokio tipo uždaviniais, jų pavyzdžių rasite mūsų tinklapiuose ir per paieškos sistemas internete“, - konferencijoje su skaitytojais sakė A.Martikonienė. Anot jos, naujoji atrankos tvarka nukreipta į žmonių gebėjimus, o ne žinias, todėl antrajam atrankos etapui „ypatingai neprisimokysi“.

Anot jos, „startiniai“ atlyginimai administratoriaus kategorijos pareigūnui siekia 4300 eurų, padėjėjų žemesnės kategorijos 2600 eurų, aukštesnės kategorijos - 3300 eurų, per metus apie 8 dienos skiriamos darbuotojo mokymams.

„Atlyginimas didėja su laiku, kylant kategorijai. Vienai kategorijai vidutiniškai pakylama per 5 metus. Prie šitos sumos prisideda išmokos už vaikus ir kitos įvairios išmokos“, - konferencijoje teigė ES pareigūnė. Anot jos, jei darbą gauna vienas iš šeimos narių, jo atlyginimo pakanka išgyventi visai šeimai ir taip gyvena nemažai ES tarnautojų.

Reikalavimai kandidatams

Bet kuris pretenduojantis tapti ES institucijų darbuotoju be savo gimtosios turi mokėti vieną iš trijų ES kalbų: vokiečių, anglų arba prancūzų, kuria ir būna laikomi visi atrankos testai. Anot A.Martikonienės, į paklausiausias pareigybes konkursai bus rengiami 3 kartus per metus. Kovo mėnesį vyks konkursai į administratorių pareigybes, populiariausi ekonomistai, teisininkai, viešojo administravimo specialistai. Vasarą vyksta lingvistų konkursai: vertėjų žodžiu ir raštu. O lapkritį vyksta padėjėjų-asistentų (sekretoriai-raštvedyba; finansistai, padėjėjai projektuose, ir t.t.) konkursai.

„Dėl pretendentų į vieną vietą, priklauso nuo darbo srities. Jeigu tai bus auditoriai, tai bus apie 30 žmonių į vieną vietą, jeigu tai bus viešojo administravimo sritis - tai gali būti ir keli tūkstančiai kandidatų į vieną vietą.

Pagrindiniai kvalifikaciniai reikalavimai. Būtina, kad žmogus turėtų ES šalies pilietybę, mokėti 2 ES šalių kalbas (įskaitant gimtąją kalbą). Į administratoriaus pareigybes būtinas universitetinis išsilavinimas, į visas padėjėjų pareigybes – ne“, - myEP.lt konferencijoje teigė ji.  

Veikia vaikų darželiai ir sporto salės

„ES institucijose veikia vaikų darželiai, už kuriuos tėvai moka, ir jie moka procentą nuo atlyginimo. kuo žmogus daugiau uždirba, tuo jam tas darželis yra brangesnis. Europos Parlamentas ir Taryba tikrai turi sporto sales, bet tos paslaugos yra mokamos“, - teigė A. Martikonienė.

Apie kandidatavusių patirtį galite skaityti myEP.lt forume

Visą konferenciją su A.Martikoniene rasite čia.