Šeštadienį (rugpjūčio 15 d.) daugiau nei 250 automobilių ir priekabingų namelių kolona, priklausanti romams, blokavo pagrindinę gatvę Bordo miesto pietvakariuose. Pirmasis didelis romų protestas prieš valdžios planus šalyje uždaryti nelegalias keliaujančių romų stovyklavietes prasidėjo prieš dvi savaites ir sukėlė rimtų nesklandumų valstybinės šventės savaitgalį, pranešė „RFI“ radijo stotis.

N. Sarkozy griežtų priemonių pradėjo imtis rugpjūčio 6 d., kuomet buvo uždarytos daugiau nei 40 nelegalių stovyklaviečių, kuriose gyveno 700 suaugusiųjų ir vaikų. Per ateinančius mėnesius planuojama uždaryti 300 stovyklaviečių, o visus jose gyvenančius „klajoklius“ (Prancūzijoje vadinamus „gens du voyage“), daugiausiai ES piliečius iš Rumunijos ir Bulgarijos, išsiųsti į savo šalis.

Prezidento kova su romų nelegalais yra tik dalis griežtų priemonių, kurių buvo nutarta imtis, kuomet liepos mėnesį Loire Valley mieste policija nušovė ginkluotą lošimo namus apiplėšti ketinusį jaunuolį. Įvykis šalyje sukėlė riaušes, po kurių N. Sarkozy pasiūlė priimti griežtesnius saugumo įstatymus, kurie leistų atimti Prancūzijos pilietybę iš imigrantų nusikaltėlių ir sumažintų nusikalstamumą šalyje.

Šeštadienį rytų Paryžiaus priemiesčio stovykloje UMP teisininkas Jean-Pierre Grand pareiškė, kad dabartinė vyriausybės politika yra „gėdinga“, o stovyklaviečių uždarymą prilygino Antrojo pasaulinio karo metu naudojamoms priemonėms.

Mėnesio pradžioje Europos Komisija pranešė, kad valstybės narės, atsižvelgdamos į konkrečius atvejus ir „proporcingumo“ principą, turi pačios nuspręsti, ar ištremti romų bendruomenes iš šalies.