1.Kokia Jūsų nuomonė apie Bloom box?
Kaip ir bet kuti nauja technologija, „asmeninė elektrinė“ atrodo iš tiesų patraukliai. Vis tik vertinti, kol iki galo nežinomi nei tikrieji gamybos kaštai, nei realus poveikis žmogui ir aplinkai, reikia atsargiai, nors ir su optimizmu.

2.Gera diena. Visi visą laiką akcentuoja žaliosios energijos svarbą... Tačiau kaip stovėjome vietoje, taip ir stovime. Kaip manote, kodėl tai vyksta, ir kokios to priežastys?
Nesutikčiau, kad visai stovime vietoje – ne viename Lietuvos mieste veikia biokuru kūrenama katilinė, tiekianti šilumą visam miestui. Tačiau sutinku, jog pažanga – tikrai nepakankama. O ir rengiamas Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas, deja, neskatina eilinių vartotojų rinktis atsinaujinančią energetiką. Todėl siūlysiu pataisas šiam projektui, kad toks skatinimas atsirastų.

3.Ar tau neatrodo kad su tuo biokuru Lietuvoje sudeginsim visus miškus ir po to bus taip, kad nei kuro nei miškų?

Jei tik kirsime, bet neatsodinsime, tuomet – taip. Tačiau jei išteklius naudosime protingai ir subalansuotai (t.y., ne vien medieną, bet ir kitas rūšis) bei rūpinsimės jų atkūrimu, tuomet tik išlošime.

4.Miela Radvile, Energetika apskritai yra gana specifinė sritis. Ir mano įsitikinimu diskutuoti apie ją neužtenka tik kelių perskaitytų straipsnių ir pan. Taigi skaitydama Jūsų atsakymus norėčiau sužinoti, kokia Jūsų kompetencija šioje srityje, kokius mokslus esate baigusi susijusius su energetika ar ekologija? Dėkui.
Su energetika ir ekologija (tiksliau, šių dviejų sričių santykiu) susidūriau vadovaudama nevyriausybinių organizacijų koalicijai, keliančiai dujotakio „Nord Stream“ problematiką. Vėliau ši domėjimosi sritis plėtėsi. Kadangi jokių mokslų šiose srityse baigusi nesu, bandydama susigaudyti visų pirma klausiu šių sričių mokslininkų, NVO atstovų, savo kolegų, ilgus metus čia dirbančių, informacijos, nuomonių, patarimų.

5.Laba diena,
Kokia Jūsų nuomonė dėl projekte įstatyme atsinaujinančių išteklių,kurį seimas turi svarstyti birželio mėnesį, nurodyto kad vėjo jėgainių galėsime pastatyti tik 500 MW, ar tei nėra ribojimas AEI ? Kaip i tai pažiurės Europos parlamentas kaip Lietuvai reikės pateikti direktyvos vykdymo plana ?

Iš tiesų įstatymo projekte nėra pakankamai skatinami buitiniai ir kiti smulkieji vartotojai naudoti atsinaujinančią energetiką. Todėl naudodamasi savo, kaip EP narės galiomis, siūlysiu pataisas, kurios skatintų visus vartotojus naudoti atsinaujinančią energetiką. Jei turite konkrečių pasiūlymų, kviečiu juos būtinai atsiųsti man.

6.Kodel toks ilgas prisijungimo kelias atidavinėjimui į bendrą tinklą žaliąją enregiją iš vėjo ir saulės kai galia siekia vos 1kW. Juk čia ne megavatai, o akumuliatorius naudoti neapsimoka. Vėjo mes turime, tačiau noro įsileisti į tinklą - ne. Niekas net nekalba apie buitinį atidavinėjimą į tinklą, nors net neprašant supirkti jos.
Tegaliu pasikartoti apie būtinybę įstatymo projekte įtvirtinti nuostatas, kuriomis buitiniai ir kiti smulkieji vartotojai būtų skatinami naudoti atsinaujinančią energiją.

7.Pamačiau žiedą, o Jūs ištekėjusi? :)
Taip.

8.Jūs teigiate „Radvilė Morkūnaitė: 11:10 Kiek aš žinau, Lietuva nėra valstybė, kurioje mažiausiai saulės šviesos. pačioje Es yra toks požiūris, kad verčiau gaminti ne elektrą, o šilumą iš saulės energijos. Saulės energija ES sudaro 1 proc. elektros gamyboje.“ ką darysime žiema kai tos saulės beveik nematyti? Bet o Lietuva ne Egiptas ir ne Graikija. Štai po Joninių dienos eis jau trumpyn, o Saulės vis mažiau.
Kiek man žinoma, Vokietijoje ar D.Britanijoje saulėtų dienų tiek pat ar netgi mažiau nei Lietuvoje, o saulės energetika čia pakankamai sparčiai plinta.

9.Radvile, uz kokias sritis esate atsakinga Europos Parlamente ir kokiu iki siol padarytu darbu galite pasidižiuoti? Ar turit konkretų tikslą šioje kadencijoje Europos Parlamente? Jei taip - koks jis?
EP dirbu komitete, atsakingame už aplinkosaugą, maisto saugumą ir visuomenės sveikatą. Kol kas kalnų dar nenuverčiau, tačiau jau pateikiau keletą pataisų, skatinančių žaliąją energetiką, žemės ūkį, atkreipiančių dėmesį į katastrofišką Baltijos jūros būklę (deja, bet daugeliui kolegų tai – naujiena). Šios kadencijos metu norėčiau pasiekti, kad teisės aktuose būtų įtvirtinta sistema, užtikrinanti tikrai nepriklausomą poveikio aplinkai vertinimą (o ne tik formaliai nepriklausomą, kaip yra dabar).

10.I.Kas čia pučia propagandos dulkes, kad upių energija yra Lietuvai labai palanki? Bet Lietuva ne kalnų šalis tad iš kur tas energetinis potencialas? Gal toliau skandinsime savo pievas ir laukus tvenkdami upes? Ir taip traumuodami gamtą?

11.II.Jūs esate dariusi pranešimą, kad CO2 galima kaupti po žemėmis bet geologai yra minėję, kad tai tarsi laikrodinė bomba po koki 50 m. gali prasiveržti į viršų nebe CO2 bet daug nuodingesnės dujos (mat giluminės bakterijos jas keičia).
Hidroenergetika iš tiesų nėra panacėja nuo visų ligų. Manau, jog ES valstybėse atsinaujinanti energetika būtų naudojama, atsižvelgiant į konkrečios valstybės specifiką. Dėl CO2 saugojimo – kaip tik savo pranešime pabrėžiau, kad tai dar ne iki galo išbandyta technologija, todėl ją turėtume naudoti itin atsargiai, nes CO2 paslėpimas – jokiu būdu ne jo kiekio sumažinimas (o avarijos tokiose saugyklse atveju – ir jo kiekio ženklus padidinimas). Žymiai geresnis būdas – naudoti tecnologijas, išleidžiančias mažiau CO2 dujų.

12.Ar ES parlamentarai gauna siūlymų gauti pinigus už įstatymo, kuris naudingas tam tikrai grupei, priėmimą?
Bent man nežinomi tokie atvejai.

13.Europos Parlamente nemažą dalį sudaro Žaliųjų partijų atstovai. Tačiau kodėl priimami sprendimai leidžiantys ES šalyse auginti GMO produktus?
Visų pirma Europos Parlamentas – ne vienintelė ES institucija, leidžianti teisės aktus. Projektams dar turi pritarti ir ES Taryba, susidedanti iš valstybių atstovų. Kiek man yra žinoma, būtent ministrai nusprendė leisti valstybėms pačioms pasirinkti, ar leisti auginti GMP ir GMO. Tuo pačiu leido nustatyti ir apsaugines zonas, siekiant apsaugoti ekologinius ūkius. Mano nuomone, visai neblogas Rumunijos pavyzdys, kuomet tos zonos nustatytos tokios, kad praktiškai auginti GMO ir GMP nebėra kur. O už šių nuostatų pažeidimą nustatytos nemažos baudos.

14.Radvilė Morkūnaitė: 11:35
Lietuvoje yra iš tiesų sudėtinga situacija tiek su vėju, tiek su hidro energetika. Tačiau palankiausia ruožas yra pajūris vėjo energetikai Lietuvoje. Kaip paminėjote, vėjo energija, galima kaip viena iš išeičių. Ar domitės inovacijomis šioje srityje? Konkrečiau, inžineriniais sprendimais? Ar teko ka nors girdėti apie turbinines vėjo jėgaines? Kokia Jūsų nuomonė apie tai?

Deja, esu girdėjusi tik pačia bendriausią informaciją, todėl vertinti nesiimu. Būčiau dėkinga, jei pasidalintumėte informacija.

15.Ar turite vaikina ir ar lieka laiko asmeniniam gyvenimui... jauna moteris o galit likti semnerge karjeriste... iš akių matau, kad reikia jums meiles :D
Dėkoju už rūpestį :)

16.Kokia Jūsų nuomonė apie Elektrėnų elektrinę? Buvo padarytos didelės investijos į elektrinę, kuri naudoja iškastinį kurą?
Šiuo metu Elektrėnai gamina „liūto dalį“ vietinės elektros. Tačiau sutinku, jog ją modernizuojant buvo galima labiau pasiruošti vietinių išteklių naudojimui.

17.Laba diena,
Ar nemanote , kad prisidengiant "viesuoju interesu" yra manipuliuojama ir dirbtinai stabdoma Vejo jegainiu statyba ...ypac tai pasakytina apie Klaipedos raj . kur iki siandien nera NE VIENO uzbaigto projekto ,nors potencialas pats didziausiausias Lietuvoje ?

Iš tiesų šiuo metu nėra pakankamai skatinama naudoti atsinaujinančią energetiką. Todėl naudodamasi savo, kaip EP narės galiomis, sieksiu, kad Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme būtų įtvirtintos nuostatos, kurios skatintų visus vartotojus naudoti atsinaujinančią energetiką. Kadangi AIE vartojimas reglamentuojamas ir kitais teisės aktais, manau, jog reikėtų taisyti ir kai kuriuos kitus įstatymus ar poįstatyminius aktus. Jei turite konkrečių pasiūlymų, kaip būtų galima labiau skatinti atsinaujinančią energetiką, kviečiu jais būtinai pasidalinti.

18.Jūsų užsibrėžti tikslai reikalauja daug žmogiškųjų išteklių. Sakykite, kaip mes, paprasti žmonės, galime Jums padėti? Gal galima būtų viešai skelbti darbų sąrašą, kuriuos reiktų padaryti? Kitas klausimas: Ką manote apie GMO? Zigmantas Balčytis tam skiria daug dėmesio. Ar jūs pasidalinę domėjimosi sritimis? Nes lyg ir ta pačia linkme veikiat, bet skirtingas problemas iškeliate.
Kiekvienas sutiktas kraštietis ir atvirai išsakyta nuomonė yra labai vertinga ir svarbi kasdieniniame europarlamentaro darbe. Todėl visos žmonėms patogios formos, kaip išsakyti savo lūkesčius dėl reikiamų pokyčių – yra tinkamos ir laukiamos. Visada džiaugiuosi galėdama pasitarti: tiek gyvai, susitikimų, kelionių po Lietuvą metu, tiek virtualiai ir esu nuoširdžiai dėkinga už nuomones, patarimus ir palaikymą. Na, o kalbant apie kiekvieno europarlamentaro veiklos ir domėjimosi sritis, reikėtų pasakyti, kad nemaža dalimi jos priklauso nuo komitetų, kuriuose dirbama, tačiau taip pat esama ir su komitetų veikla nesusijusių, tačiau artimų, visada rūpestį keliančių klausimų, kuriais kiekvienas domisi individualiai ir, aišku, išsako asmenines pozicijas.