Keleto ES šalių diplomatai spaudai prasitarė, kad pagrindinis ministrų susitikimo darbotvarkės klausimas bus „ar ES tinkamai reaguoja į besiklostančius įvykius?“.

Pastaruoju metu arabų šalyse vykstantys sukilimai verčia sugrįžti į praeitį, primindami 1989-aisiais kilusią revoliucijų bangą, išlaisvinusią Rytų Europą iš komunistinio režimo bei 1951-1962 metų nepriklausomybės deklaracijas Šiaurės Afrikoje.

Tikimasi, kad ES užsienio reikalų ministrai turėtų priimti bendrą nutarimą dėl padėties Tunise, kuriuo bus susitelkta į klausimą, kaip ES rems demokratizacijos procesą po 23 metus trukusio dabar nuverstojo prezidento Zine al Abidine Ben Ali valdymo.

Taip pat manoma, kad susitikimo metu bus nuspręsta taikyti iki šiol griežčiausias įvažiavimo į ES sankcijas Europos diktatoriumi vadinamam Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai, jam pavaldiems pareigūnams ir šeimos nariams.

Pasak diplomatų, taip pat neatmetama galimybė aptarti padėtį Albanijoje. Nepaisant to, kad pastaroji šalis šiuo metu rengiasi stojimui į ES, politinė aklavietė ir smurtas Albanijos gatvėse šalį verčia minėti tame pačiame kontekste kartu su revoliucijų krečiamomis Viduržemio jūros valstybėmis.