Remiantis informacija, pateikta likti neįvardintu pageidavusio šaltinio, Leiboristų partijos pirmininkas Edas Milibandas sieks ES ir JK santykių reformavimo bei rems referendumą dėl narystės ES, tačiau jį ketina surengti ne 2017 m., kaip tai žada padaryti JK ministras pirmininkas bei Konservatorių partijos vadovas Davidas Cameronas.

Anot Leiboristų partijai artimo šaltinio, E. Milibandas neatmeta galimybės keisti ES sutartis bei linkęs išnaudoti šiuos galimus pakeitimus kaip progą surengti referendumą. Tikimasi, kad pranešimas apie šiuos planus turėtų pasirodyti per artimiausias dvi savaites.

Kaip praneša „Reuters“, kol kas dar nėra viešai pranešta apie leiboristų ketinimus rengti referendumą dėl narystės ES, tačiau šie kritiškai vertina D. Camerono pažadą surengti referendumą dėl JK narystės ES iki 2017 m. pabaigos, jei Konservatorių partija laimėtų rinkimus.

„Nemanome, kad JK reikėtų šiuo metu dirbtinai nustatyti referendumo rengimo datą“, - vasario 26 d. paklaustas apie rengiamą partijos pranešimą sakė Leiboristų partijos atstovas bei atsisakė patvirtinti šią pasirodžiusią informaciją.

Remiantis viešosios nuomonės apklausų rezultatais, nedidelė britų dauguma balsuotų už tai, kad JK išstotų iš ES, jei tam atsirastų proga, be to, daugelį britų erzina Briuselio kišimasis į JK vidaus politiką. Šis erzulys atsispindi viešosios nuomonės fiksuojamame paramos euroskeptiškų pažiūrų JK Nepriklausomybės partijai augime.

Pastaruoju metu tenka dažnai išgirsti apie referendumo kėlimo būtinybę vienoje ar kitoje Europos šalyje.

Katalonijos separatistinės partijos, regioniniame parlamente turinčios daugumą, 2013 m. gruodžio mėn. sutarė dėl dviejų referendumo klausimų. Rinkėjų ketinama paklausti, ar jie pageidauja, kad Katalonija taptų valstybe, ir ar jie pasisako už tai, kad tai būtų nepriklausoma valstybė.

Vasario 21 d. dvi Islandijos valdančiosios partijos sutarė, kad šalies vykdomos derybos dėl prisijungimo prie ES turėtų būti oficialiai nutrauktos, taip pat buvo nuspręsta atsisakyti planų rengti referendumą, kas sukėlė didžiulį pasipiktinimą ir sutelkė 3500 demonstrantų prie Islandijos parlamentų.

O štai ES nepriklausanti, bet įvairiomis sutartimis su Bendrija surišta Šveicarija neseniai per referendumą nubalsavo, kad būtų apribotas laisvas ES piliečių judėjimas šalyje, kas yra viena pagrindinių žmogaus teisių ES.

Lietuvoje referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams kėlimo klausimas taip pat labai jautrus – neseniai buvo surinktas reikiamas skaičius parašų, ir panašu, kad referendumas įvyks. Tiesa, jei didžioji dalis gyventojų nubalsuotų už draudimą, tai reikštų savotišką Lietuvos išstojimą iš ES, kadangi žemės pardavimo užsieniečiams galimybė numatyta Lietuvos stojimo į ES sutartyje.