Savo pareiškime ECB teigia, kad laikinai panaikina taisyklę, neleidžiančią jai priimti spekuliacinio įvertinimo („junk-rates“) vyriausybės obligacijų už paskolas. Banko teigimu, neribotas panaikinimas bus taikomas tik Graikijos vyriausybės skolai.

Ekonomistai teigia, kad šis pokytis buvo būtinas, tačiau taip ECB rikziuoja savo reputacija/
Iki praėjusių metų pabaigos ECB prezidentas Jean-Claude‘as Trichet kelis kartus pažadėjo, kad pasibaigus finansinei krizei, jis sugriežtins banko paskolų teikimo kriterijus.

„Tai šiek tiek per vėlai. Jie turėjo padaryti tai prieš šešis mėnesius, – teigia Colinas Ellisas, buvęs vyriausiasis Anglijos Banko ekonomistas, šiuo metu dirbantis Europos ekonomistu „Daiwa Europe“. – Taip ECB pripažįsta savo kaltę. Jei jie anksčiau būtų taikę ne tokius griežtus kriterijus, galima būtų buvę išvengti visų šių graikų problemų. Priimtas sprendimas man yra dar vienas aiškus pavyzdys, kaip europiečiai nesupranta finansų rinkų. Jei nesėdi, laukdami, kol jūs priimsite sprendimą. Kol tai padarėte, viskas toliau vystėsi.“

Graikija pasiekė susitarimą su Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl pagalbos paskolų bankrotui atitolinti ir pagal šį susitarimą turės įvesti naujas griežtas taupymo priemones, kurias 11 mln. jos gyventojų jaus daugelį metų. Iš viso tikimasi apie 120 mrld. eurų pagalbos.

Taupymo priemonės

Pirmoji per visą istoriją finansinė pagalba vienai iš 16-os eurą naudojančių valstybių kainuos mokesčių didinimą, valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimų ir pensijų mažinimą, sekmadienį paskelbė Graikijos, kuri iki 2014 metų privalo sumažinti deficitą iki ES nustatytos ribos, finansų ministras.
Graikijos finansų ministras
Mes šiandien raginami padaryti esminį pasirinkimą. Pasirinkti (reikia) iš žlugimo arba išsigelbėjimo

"Mes šiandien raginami padaryti esminį pasirinkimą. Pasirinkti (reikia) iš žlugimo arba išsigelbėjimo", - sakė Georgas Papakonstantinas.

G.Papakonstantinas sakė, kad iki 2012 metų imtinai 30 mlrd. eurų bus sutaupyta sumažinus valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir pensijas, padidinus mokesčius ir racionalizavus vyriausybės veiklą.

Pasak ministro, metinės šventinės premijos valstybės tarnautojams bus apribotos tūkstančiu eurų ir panaikintos tiems, kurių mėnesinis atlyginimas viršija 3 tūkst. eurų. Pensininkų priemokos taip pat apribotos 800 eurų ir panaikintos tiems, kurie gauna daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų. Atlyginimų mažinimas nebus taikomas privačiajam sektoriui, kaip daug kas baiminosi.
Graikai savo metinį atlygį gauna kaip 14 algų - papildomas sumos jiems išmokamos per Kalėdas, Velykas ir vasaros atostogoms.

Tarp toliau didinamų mokesčių bus degalų, alkoholio ir tabako mokesčiai. Viršutinė pardavimų mokesčio riba didinama nuo 21 iki 23 procentų.

Kaip nurodė G.Papakonstantinas, Graikijos skola 2013 metais pasieks 140 proc. bendrojo vidaus produkto ir pradės mažėti nuo 2014 metų. Ekonominė produkcija 2010-aisiais turi sumažėti 4-iais proc., 2011-aisiais - 2,6 proc., o 2012-aisiais jis turi pradėti pamažu atsigauti.