Antradienį po ministrų susitikimo Briuselyje, Belgijos vidaus reikalų ministrė Annemie Turtelboom teigė, kad ES sostinės sutarė, jog, prieš padidindamos teroro grėsmės lygį savo šalyje, apie tai iš anksto praneš Briuselyje įsikūrusiam „Jungtinių situacijų centrui“, kuris renka ir skirsto žvalgybinę informaciją.

Šiuo susitarimu siekiama išvengti tokių situacijų, kai valstybė narė apie ketinamą paskelbti terorizmo jos teritorijoje pavojų sužino tik spaudos.

Taip pat nuspręsta, kad ES ministrai kasmet susitiks su savo kolegomis iš JAV ir dalinsis turima informacija apie saugumą.

Toks sprendimas priimtas po to, kai JAV praėjusią savaitę paskelbė perspėjimą į Europą keliaujantiems savo piliečiams dėl galimų „al-Queda“ išpuolių. JAV naujienų kanalas „Fox News“ citavo neįvardintus JAV pareigūnus, teigiančius, kad potencialūs taikiniai yra Paryžiaus Eifelio bokštas ir Berlyno Aleksanderplatz aikštė.

Viena diena anksčiau tokį perspėjimą paskelbė Švedija. Po JAV tą patį padarė Jungtinė Karalystė. Pati Vokietija nepadidino terorizmo pavojaus lygio savo teritorijoje, o Prancūzija kiek vėliau įspėjo turistus atsargiau naudotis Britanijos viešuoju transportu.

Susitikimo metu ES ministrai aptarė ir pasiūlymą sukurti bendrą ES pavojaus skelbimo sistemą, nes šiuo metu kiekviena valstybė naudoja skirtingus spalvų ar skaičių kodus. Tačiau ši idėja sulaukė menko palaikymo.