Ilgai besitęsiantys kariniai konfliktai musulmonų kraštuose garantuos nesibaigiantį pabėgėlių srautą pačioje Europos Sąjungoje. Kai kurios šalys ES pietuose gali susidurti su didžiuliais srautais, o kitos ES valstybės nebūtinai norėtų šia „našta“ dalytis, todėl geriau tam užbėgti už akių.

Praėjusią savaitę prie besitęsiančių neramumų Egipte prisidėjo žinios apie cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje. Pranešama, kad praėjusio trečiadienio rytą Damaske turbūt buvo panaudotas cheminis ginklas ir nuo juo žuvo apie pusė tūkstančio civilių asmenų. Europos Sąjunga ir čia jau sureagavo: speciali ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton galimą cheminio ginklo panaudojimą pasmerkė ir nori stipriau pradėti spausti Siriją, kad baigtųsi pilietinis karas.

Vis dėlto, norint rodyti pavyzdį kitiems, reikia susitvarkyti savo kieme, juolab kad pats Europos Sąjungos projektas ir buvo sugalvotas tam, kad Europoje daugiau niekada nebūtų karo.

Tačiau politinės buvusių koloninializmo šalių ambicijos joms gali pasirodyti svarbiau už norą siųsti taikos žinią. Pačioje Europos Sąjungoje toliau tęsiasi Didžiosios Britanijos ir Ispanijos konfliktas dėl Gibraltaro sąsiaurio, tiesa, bet žudynių, bet su visais kitais karinės galios demonstravimo elementais. Gibraltaro sąsiauris jungia Atlanto vandenyną su Viduržemio jūra ir skiria Ispaniją Europoje nuo Maroko Afrikoje. Ten, Viduržemio jūros pakrantėje, jau apie tris šimtmečius yra Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija Gibraltaras.

Taigi, naujausias ginčas tarp šių dviejų buvusių kolonializmo valstybių prasidėjo dėl... žuvų. Liepos mėnesį Gibraltaro valdžia pradėjo mėtyti betono plokštes į vandenį, taip esą siekdama pagerinti žuvingumą (kaip betonas padeda žuvims – kitas klausimas). Ispanija, pasipiktinusi dėl galimų pastangų šiais betono blokais trukdyti Ispanijos žvejams, sugriežtino sienos patikras tarp Gibraltaro ir Ispanijos. Žodis po žodžio, veiksmas po veiksmo, ir Didžiosios Britanijos karinis laivas prisišvartavo Gibraltare. Neva seniai planuotos karinės pratybos. Ne itin gerai nuteikiantis pasimosavimas kumščiais ir ginklų parodymas pačioje Europos Sąjungoje, kuri taip deklaruoja norą spręsti konfliktus už jos ribų. Gibraltaro gyventojai svečiams pasakoja, kaip ir anksčiau laikas nuo laiko Ispanijos oro pajėgų lėktuvai it netyčia kirsdavo Gibraltaro oro erdvę, o atsakydamos Britanijos oro pajėgos surengdavo karines pratybas ir sukdavo ratus aplink teritoriją,

Konfliktai Egipte, Sirijoje ir kitur vyksta už Europos Sąjungos ribų, o po Lisabonos sutarties įsigaliojimo 2009 metų gruodį kas pusmetį Europos Sąjungai pirmininkaujančios ES narės – šiuo metu Lietuva – neteko galimybės atstovauti užsieniui visos ES vardu. Tai daro jau anksčiau minėta C.Ashton.

Tačiau ir Lietuvos kiemelyje yra savų bėdų. Vienas iš labai svarbių Lietuvos pirmininkavimo ES tikslų yra lapkričio pabaigoje Vilniuje organizuojamas 3-iasis Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Jam artėjant socialiniame tinkle „Youtube“ pasirodė, kaip skelbiama, Lietuvos diplomatų gana laisvi pasikalbėjimai apie kelias Rytų partnerystės šalis. Šių diplomatų likimai kol kas sprendžiami, bet sunku būti suabejoti, kad postų jie gali netekti ne tiek dėl savo pačių darbo, kiek tiesiog taip susiklosčius aplinkybėms. Taip jau nutiko, kad Lietuva šiuo metu pirmininkauja ES, kad jai svarbu Rytų partnerystė, o diplomatai neatsargiai pakalbėjo telefonu, ir įrašai vis dar laisvai pasiekiami „Youtube.com“, nors slapta klausytis žmonių šiaip tai nelegalu.

Parengė Vija Pakalkaitė