Pateikiame jos įžvalgas šiais klausimais.

Premjeras duoda 95 proc., kad Lietuva 2015 metais įsives eurą. Ar Jūs taip pat optimistiškai žiūrite į tokią galimybę?

Aš optimistiškai žiūriu ta prasme, kad mums tikrai būtų naudinga eurą turėti. Būtent dėl to, kad esame atvira, integruota rinkos ekonomika ir mums tikrai būtų naudingiau jį turėti. Be to, de facto jį turime, esame pririšti prie euro fiksuotu kursu, turime visas pareigas ir praktiškai neturime jokių monetarinių instrumentų, kad galėtume naudotis tuo, ką duoda euro valiuta.

Bet ar sugebės ši dauguma, ši Vyriausybė, ypač socialdemokratai, atsispirti populistiniams pasiūlymams, laikas parodys. Ir tas laikas bus labai greitai - šį rudenį 2014 metų biudžetas ir apspręs, ar Lietuva galės įsivesti eurą, ar ne.

Po mėnesio Lietuva pradės pirmininkauti ES Tarybai. Kokios svarbiausios ir sunkiausios užduotys teks Lietuvai?

Tų iššūkių tikrai yra daug ir pačiai Europai, ir pirmininkaujančiai valstybei. Ekonominė situacija ir Bankinė sąjunga bei priežiūros institucijų kūrimas, ES vidaus energetikos rinkos kūrimas. Visi šie klausimai ateina kaip palikimas, ir jiems skirsime labai daug dėmesio.

Taip pat gruodžio mėnesį po daugelio metų pertraukos Europos Vadovų Taryba diskutuos gynybos klausimais, Europa kalbės apie gynybos pramonę ir saugumo didinimą.

Šalia visų tų, kurie ateina pakete kaip palikimas, turėsime labai specifinių užduočių - tai derybos dėl ilgamečio europinio biudžeto su Europos Parlamentu. Taip pat su EP reikės susiderėti dėl atskirų programų, jų iš viso yra apie 70. Tikrai didžiulis krūvis bus mūsų ministrams, visai Vyriausybei.

Specifinis klausimas bus Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje. Tikimės, kad beveik su visomis šalimis galėsime pasistūmėti jų europinės integracijos link, turiu galvoje ir Ukrainą, ir Moldovą, ir galbūt Gruziją. Šios šalys jau yra daug pažengusios, dėl kai kurių lieka tik politinio apsisprendimo klausimas ir jų namų darbų padarymas.

Ar matote galimybių, kad Ukraina dar spėtų baigti namų darbus, kuriuos privalo padaryti iki susitikimo Vilniuje?

Manau, kad taip. Iš tiesų, liko tik politinė valia - pačios Ukrainos, jos vadovybės. Turi būti jos pačios politinis apsisprendimas - kur Ukraina nori būti, ar per vidurį, kaip vis mėgina balansuoti, ar vis dėlto pasirenka Europos integracijos kelią. Praktiškai apsisprendimas yra Ukrainos rankose.