Remiantis „OpinionWay“ įmonės atliktos viešosios nuomonės apklausos rezultatais, 42 proc. nuomonę pareiškusių prancūzų mano, kad Prancūzijos narystė ES – tai geras dalykas. Taip manančių respondentų 2012 m. balandžio mėn. buvo 6 proc. daugiau.

Kaip rašo „Euractiv“, euroskeptiškumo mastas svyruoja priklausomai nuo rinkėjų politinių įsitikinimų. Ultradešiniųjų Nacionalinį frontą palaikančių apklaustųjų nuomonė dėl vieningos valiutos išlieka stabiliai neigiama, tačiau stebimas euroskeptiškumo augimas tarp centro dešiniųjų Liaudies judėjimo sąjungą palaikančių respondentų – jis nuo 8 proc. 2012 m. išaugo iki 19 proc. 2014 m.

Teigiamas narystės ES vertinimas per tą patį periodą sumažėjo 21 proc.

Imigrantų kvotos

Taip pat Prancūzijoje išaugo neigiamas kito esminio ES principo - laisvo asmenų judėjimo – vertinimas. Vasario 15 d. paviešinti tyrimo rezultatai rodo, kad 59 proc. prancūzų pasisako už laisvo ES šalių narių gyventojų judėjimo apribojimą. Būtent toks sprendimas buvo priimtas vasario 9 d. per Šveicarijoje surengtą referendumą.

„Kaip ir Šveicarijoje [...], Prancūzijoje stebimas sienų kontrolės ir uždarymo idėjos palaikymas“, - sakė Prancūzijos viešosios nuomonės instituto direktorius Jerome’as Fourquetas.

„Laisvas asmenų judėjimas – tai vienas iš kertinių eurointegracijos principų . Tačiau didžioji prancūzų dalis abejoja jo reikšmingumu“, - pridūrė jis.

Kaip ir vieningos valiutos atveju, politinės pažiūros išlieka reikšmingu faktoriumi, formuojančiu apklaustųjų nuomonę dėl imigrantų iš kitų ES šalių narių apribojimo. Šiek tiek mažiau nei pusė (46 proc.) respondentų pasisako už imigrantų iš kitų ES šalių narių apribojimą Prancūzijoje: tarp Liaudies judėjimo sąjungą palaikančių apklaustųjų tokių yra 68 proc., tuo tarpu tarp Nacionalinio fronto šalininkų – net 75 proc.

Derlinga dirva ultradešiniesiems

Augantis prancūzų nepasitikėjimas vieninga valiuta bei imigracija rodo, kad Prancūzijos Nacionalinis frontas gali tikėtis gerų rezultatų artėjančiuose ES rinkimuose. Ši ultradešiniųjų partija gali surinkti 20 proc. rinkėjų balsų, o tai būtų akivaizdus augimas, lyginant su rezultatais, kuriuos ši partija pasiekė per 2009 m. ES rinkimus. Tuo tarpu Liaudies judėjimo sąjunga gali tikėtis surinkti 22 proc. rinkėjų balsų.

Valdančiajai Socialistų partijai prognozuojami 16 proc., o tai – stabilus prognozuojamas rezultatas, lyginant su 2009 m. įvykusiais ES rinkimais.

Gyventojų, ketinančių balsuoti už Žaliųjų partiją, skaičius reikšmingai sumažėjo nuo 16,3 proc. iki šiais metais prognozuojamų 9 proc. Remiantis šios viešosios nuomonės apklausos duomenimis, prognozuojama, kad šiais metais įvyksiančiuose ES rinkimuose dalyvaus 41 proc. šios šalies piliečių. Šis prognozuojamas rezultatas panašus į 2009 m. įvykusių ES rinkimų gyventojų aktyvumo rezultatus.