Prancūzijos Europos reikalų ministras Pierre Lellouche teigia, kad teigiami techniniai įvertinimai nėra pakankama priežastis įsileisti šias šalis į Šengeno zoną kovo mėnesį, kaip planuojama, o reikėtų palaukti iki 2011 m. vasaros, kai Europos Komisija paskelbs kasmetinę atskaitą apie kovą su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu šiose šalyse. Ministro teigimu, šiai pozicijai pritaria ir Nyderlandai.

2007 m., kai šios dvi šalys tapo ES narėmis, dėl didžiulių korupcijos lygių ir reformų teisinėse jų sistemose trūkumo buvo įsteigtas beprecedentis stebėsenos mechanizmas. P. Lellouche teigimu, paskutinėse Komisijose ataskaitose pastebėtas itin menkas šalių progresas.

Prancūzų ministras taip pat teigė nerimaujantis dėl Rumunijos – Moldovos sienos „dėl Rumunijos pasų platinimo kitose sienos pusėje“ ir konflikto Moldovos separatistiniame Transnistrijos regione.

Tai nauji argumentai, nes iki šiol Prancūzija tik spaudė Rumuniją ir Bulgariją „tinkamai integruoti“ romus prieš prisijungiant prie Šengeno erdvės.

Su Šengeno plėtros procesu susiję pareigūnai teigia, kad, jei abi šalys tinkamai pasirodys per likusius techninius patikrinimus lapkričio ir gruodžio mėnesį, bus „labai sunku“ ir netgi „nesąžininga“ jų neįsileisti. Tačiau, siekiant padidinti spaudimą naujokėms dėl korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo, procesas gali būti keletu mėnesių pavėlintas.