Prancūzija laikosi pozicijos, kad negali būti net svarstoma galimybė suteikti Ukrainai narystės ES perspektyvos.

Tuo tarpu Lenkija kovo 6 d. skubaus ES Tarybos pasitarimo metu aktyviai kėlė šį klausimą, tačiau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as pareiškė, kad taip būtų nueita per toli.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas kartu su kitų ES šalių narių atstovais praėjusią savaitę įvykusio ES Tarybos posėdžio metu išreiškė pageidavimą pasiūlyti Ukrainai narystės ES perspektyvą.

Tačiau kitų ES šalių narių vadovai parėmė Prancūzijos poziciją, pripažindami, kad šiuo klausimu vieningos nuomonės nėra, tuo tarpu svarbu parodyti vieningą poziciją Ukrainos klausimu. Kaip praneša „Euracitv“, diplomatų manymu, ES ir JAV apjungiant pajėgas įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos mažinimui, ES narystės perspektyvos Ukrainai suteikimas tik dar labiau padidintų šią įtampą.

Susitikimo metu taip pat išryškėjo skirtingos Prancūzijos ir Vokietijos pozicijos šiuo klausimu. Vokietijos pozicija artimesnė Lenkijai.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris neslepia troškimo atverti ES duris Ukrainai, tačiau tai nėra galutinė Vokietijos pozicija.

Kovo 11 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas įspėjo Rusiją, kad sankcijų taikymo gali būti imtasi jau šią savaitę, jei ši nereaguos į Vakarų šalių reikalavimą mažinti įtampą Ukrainoje.

„Jie [rusai] kol kas į tai nereaguoja. Jei jų reakcija bus palanki, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vyks į Maskvą, o sankcijos tokiu atveju kol kas nebus taikomos. Tačiau jei Maskva nereaguos ar reaguos netinkamai, jau šią savaitę gali būti imtasi sankcijų taikymo“, - patikino L. Fabiusas.