"Pasienio“ anglies dvideginio tarifai buvo nustatyti siekiant užkirsti kelią Europos gamybos pramonės įmonių persikėlimui į tokias šalis, kaip Kinija, kuriose aplinkos apsaugos įstatymai ne tokie griežti.

Ši idėja buvo iškelta 2008 m. sausio mėn., kai Europos Komisija pateikė klimato ir energetikos teisės aktų paketą, įskaitant ES šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo leidimų prekybos sistemos (EU ETS) peržvalgą.

Sunkioji pramonė, tokia kaip cemento, aliuminio ir chemijos sektoriai, pareiškė, kad sugriežtinus EU ETS sistemą, jų išlaidos taip išaugs, kad jie bus priversti perkelti savo gamyklas ir darbo vietas už ES ribų, ir tai nebus palanku gamtai, nes bet kokiu atveju bus išmetami dideli anglies dvideginio kiekiai,skelbia EurActiv ir EuObserver.

ES ministrai, atsakingi už konkurencingumą, kovo 1 d. susitiko Briuselyje priimti sprendimų dėl naujos pramonės politikos.

„Planuojama, kad diskusija koncentruosis į pagrindinį siekį sukurti naują integruotą metodą, kaip palaikyti ES pramonės konkurencingumą“, – rašoma pranešime, kurį parengė Europos Sąjungai pirmininkaujanti Ispanija.

Po JT klimato kaitos konferencijos ES ministrai surengs debatus apie tai, kaip galima sumažinti grėsmę, kuri pramonės konkurencingumui kyla dėl „anglies dioksido nutekėjimo“. Turima omenyje gamyklų, darbo vietų ir anglies dvideginio emisijų perkėlimą į šalis, kuriose aplinkos apsaugos įstatymai ne tokie griežti.

„Mes pabrėžiame, kad anglies dvideginio nutekėjimas yra labai opi pramonės problema, – pasakė vienos iš didesnių ES valstybių narių diplomatas. – Svarbiausia tai, kad tai kenkia klimatui. Todėl mes vis kartosime tai, ką pasakėme – privalome užkirsti kelią anglies dvideginio nutekėjimui.“

Palaiko Vokietija

Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pasiūlyto pasienio tarifų projekto, kuriuo siekiama atkurti sąžiningą konkurenciją tarp Europos pramonės ir didžiausių aplinkos teršėjų, tokių kaip Kinija, nepalaikė kitų šalių lyderiai, išskyrus Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

Prieš Kopenhagos klimato konferenciją gruodžio mėn. A. Merkel ir N. Sarkozy parašė bendrą laišką JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-Moonui, ragindami jį imtis atitinkamų koreguojančių priemonių prieš šalis, kurios nėra prisiėmusios atitinkamų įsipareigojimų dėl klimato kaitos.

Prekybinių karų pavojus

Tačiau Karelas de Guchtas, naujasis ES prekybos komisaras, atmetė šį pasiūlymą per Europos Parlamento posėdį sausio mėn., pareiškęs, kad tai sukels daugybę praktinių problemų ir net gali sukelti prekybinius karus.

Tuo tarpu vienas diplomatas, pageidavęs likti anonimu, pareiškė, kad „šis klausimas gana prieštaringas, nes būtent Prancūzija pateikė šį pasiūlymą ir nustatė anglies dioksido emisijos mokesčius pasienyje“.

„Mes taip pat matome šią problemą“, – pasakė ES diplomatas, ir pabrėžė, kad „tai gana opus klausimas ir Vokietijai, kurioje labiausiai išplėtota pramonė visoje Europoje.“

Tačiau jis pažymėjo, kad Vokietijai taip pat labai svarbus PPO prekybos taisyklių laikymasis, nes šios šalies gamintojai daug prarastų kilus prekybiniams karams.