„The New Times“ duomenimis, sąraše gali atsirasti ir vicepremjeras Igoris Sečinas, taip pat tyrėjai, prokurorai ir teisėjai, susiję su „Jukos“ byla. Žurnalo duomenimis, įtrauktiesiems į sąrašą gali neišduoti vizų, taip pat gali būti įšaldytos jų banko sąskaitos. „Europos niekas nesustabdys, kad tik Rusijoje būtų paisoma žmogaus teisių“, – pareiškė Europos Parlamento narė Kristiina Ojuland.

Europos Parlamente jau anksčiau girdėjosi raginimų įvesti vizų ir finansines sankcijas Rusijos valstybės pareigūnams, susijusiems su „Jukos“ byla. EP pirmininkas Jerzy’is Buzekas pavadino procesą prieš Chodorkovskį ir Lebedevą pagarbos įstatymui ir žmogaus teisėms Rusijoje lakmuso popierėliu.

2010 m. gruodžio pabaigoje M. Chodorkovskį ir P. Lebedevą nuteisė 13,5 metų kalėjimo už vadinamąją antrąja „Jukos“ bylą. Juos pripažino kaltus dėl 218 mln. tonų naftos vagystės ir už ją gautų lėšų plovimu.
Žiniasklaida ne kart rašė, kad baudžiamojo „Jukos“ vadovų persekiojimas – M.Chodorkovskio konflikto su V. Putinu priežastis.

2010 m. gruodžio viduryje EP nariai dauguma balsų pritarė rezoliucijai, kuria rekomenduojama įšaldyti turtą 60-ies Rusijos valdininkų, kurie, spėjama, prisidėjo prie teisininko Sergejaus Magnitsko mirties. Panašios priemonės svarstomos ir JAV.