Tačiau, kaip teigia ekspertai, baimė dėl masinės emigracijos iš šių dviejų valstybių nepagrįsta.

Nepasiruošę išvykti

Kaip rašo DW, Vokietijos Konrado Adenauerio politinio fondo tarptautinio biuro Rumunijoje ir Moldovoje vadovo Sveno Joachimo Innerio teigimu, vargu ar rumunai ir bulgarai jau sėdi ant supakuotų lagaminų.
S. J. Inneris pažymi, kad yra normalu, kai ES valstybių piliečiai žvalgosi darbo ar studijų vietos kitose ES šalyse narėse, tačiau teigia netikintis tuo, kad artėja emigrantų iš šių dviejų valstybių banga.

Pasikeitimai aktualiausi nekvalifikuotiems darbininkams

Rumunija ir Bulgarija tapo ES narėmis 2007 m. Jau dabar šių valstybių piliečiai gali legaliai dirbti Vokietijoje, jei kreipiasi dėl leidimo dirbti į Vokietijos federalinę darbo biržą.

Aukštos kvalifikacijos darbuotojai ir jų šeimų nariai bei praktikantai atleisti nuo šios prievolės – jiems leidžiama dirbti Vokietijoje nepateikus prašymo suteikti leidimą dirbti.

Naujoji nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigaliosianti tvarka aktualiausia nekvalifikuotiems darbininkams iš Rumunijos ir Bulgarijos, kuriems anksčiau buvo leidžiama dirbti ne daugiau šešių mėnesių Vokietijoje, o įsigaliojus naujai tvarkai bus leidžiama ieškoti ilgalaikio darbo.

17 proc. bulgarų galvoja apie emigravimą

Tikslių skaičių, atspindinčių, kiek rumunų planuoja imigruoti į Vakarų Europos šalis, priklausančias ES, po 2014 m. sausio 1 d., nėra. Remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros (OECD) organizacijos pateikiamais duomenimis, šiuo metu daugiau nei trys milijonai rumunų gyvena užsienio valstybėse.

Neseniai viešosios nuomonės tyrimo centras „Afis“ surengė apklausą Bulgarijoje tam, kad būtų išsiaiškinta dėl potencialių šios valstybės piliečių emigravimo planų. Remiantis šios apklausos rezultatais, apie 17 proc. 15–55 amžiaus bulgarų (apie 400 000 asmenų) galvoja apie galimybę palikti tėvynę ir ieškoti darbo kitose ES valstybėse narėse.

Ši tendencija pakankamai nauja: remiantis 2008 m. atliktų apklausų duomenimis emigruoti norėjo penktadalis bulgarų.

Geros perspektyvos inžinieriams ir technikams

Dieteris Emmertas vadovauja Vokietijos įmonės „Grammer“ filialui Bulgarijoje. Jis mano, kad inžinieriai ir technikai iš Bulgarijos turės daug galimybių susirasti darbą Vokietijoje.

„Vokietija kyla iš ekonominio nuosmukio ir jaučia didelį darbo jėgos poreikį“, - įsitikinęs D. Emmertas. „Bulgarų patirtis Vokietijoje vėliau bus labai vertinga, kai šiuo metu apleistas Bulgarijos pramonės sektorius ims plėstis. Kyla tik vienas klausimas: ar Bulgarija sugebės privilioti šiuos žmonės atgal į gimtinę?