Kam tokie kvietimai yra darbo dalis, pavyzdžiui, Lietuvos europarlamentarams, mūsų šaliai atstovaujantiems ambasadoriams, tautinis kostiumas daugeliu atvejų yra kur kas labiau atsiperkantis drabužis.

Užsieniečiai negaili liaupsių

„Tautinis kostiumus labai tinka reprezentuoti tokiai mažai šaliai kaip mes. Tai ne tik rūbas, bet ir mūsų liaudies per amžius susigulėjusių tradicijų meno kūrinys. Juk Lietuvos moterys per amžius siuvinėjo, audė. Tautinis kostiumas apima visą mūsų XIX amžiaus tekstilę“, – kalbėjo Lietuvos liaudies kultūros centro vyriausioji specialistė Danutė Keturakienė.

Pagal autentiškus modelius pasiūti tautiniai kostiumai dažnai sulaukia užsieniečių liaupsių.

Pasak D. Keturakienės, lietuviai tikrai turi kuo didžiuotis ir turėtų tautinį kostiumą nešioti išdidžiai. Pavyzdžiui, Aukštaitijos regiono tautiniuose drabužiuose netgi atsispindi jų vėliava.

Prezidentė rodo sektiną pavyzdį

Autoriteto tautiniam kostiumui suteikia tai, kad valstybės švenčių proga juo puošiasi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pastaruoju metu šis rūbas išgyvena tikrą atgimimą.

„Labai džiugu, kad mūsų prezidentė dėvi tautinį kostiumą ir rodo sektiną pavyzdį. Šiuo metu šalies vadovė turi du aukštaitiško stiliaus tautinius kostiumus, o liepos 6-ąją – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – pasipuoš nauju tautiniu kostiumu“, – sakė D. Keturakienė.

Visiškai sukomplektuotas tautinis kostiumas, prie kurio yra atitinkami galvos apdangalai, išsiuvinėtos visos autentiškos drabužių detalės ir t.t. kainuoja apie 1500-2000 litų. Jeigu prie tautinio rūbo norite aksomu ir dekoratyvinėmis siūlėmis puoštos rudinės, specialių odinių batų, kaišytinės, baltais siūlais išsiuvinėtos skarelės ir marškinių, sidabrinių karolių – kostiumo kaina sieks ir beveik 4000 litų.

Pagal autentiškus senovinius pavyzdžius audžiantiems juostas, siuvinėjantiems drabužius liaudies meistrams netgi suteikiami sertifikatai.

Puošiasi ir vyrai

Įdomu, kad tautinis kostiumas po truputį atranda kelią ir į lietuvių vyrų spintas. Pavyzdžiui, Lietuvos ambasadorius Nyderlanduose Vaidotas Verba su visa šeima dėvi tautinį kostiumą.

Ambasadoriaus žingsnį labai teigiamai vertina ir europarlamentarai iš Lietuvos, tačiau kol kas tautiniais kostiumais puoštis neketina.

„Sveikintina tai, kad Vilniuje tautinis kostiumas moterų dėka vis dažniau suteikia spalvingumo iškilminguose priėmimuose. Nėra abejonės, kad ir prezidentės pavyzdys yra užkrečiantis“, – sakė europarlamentaras Justas Vincas Paleckis.

Tačiau jis mano, kad lietuviškas tautinis kostiumas, skirtingai nei, pavyzdžiui, gruzinų, visgi labiau dera moterims.

„Prisimenu kaip Gruzijos ambasadorius savo šauniu tautiniu kostiumu sukeldavo visų svečių susidomėjimą Didžiosios Britanijos Karalienės priėmimuose Bekingemo rūmuose Londone. Tiesa, prieš patekdamas į rūmus ambasadorius turėdavo daug vargo su sargybos pareigūnais, nes gruzinų tautinio kostiumo būtinas elementas – ilgas ir platus durklas, prisegamas ant juosmens“, – pasakojo J. V. Paleckis.

Tautiniam rūbui reikia „suaugti“

Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis domėjosi, kad pagal savo kilmę turėtų rinktis Klaipėdos krašto tautinius drabužius, kuriems, palyginti su kitų regionų tradiciniais apdarais, būdingos ne tokios ryškios spalvos.

„Tačiau tautinio kostiumo neturiu ir, turiu prisipažinti, neplanavau jo įsigyti. Žinoma, nesiginčiju dėl europinės tradicijos jais puoštis per valstybės šventes, bet mums, lietuviams, tai nėra labai įprasta“, – kalbėjo Z. Balčytis.

Europarlamentaras įsitikinęs, kad lietuviai iš naujo turi savotiškai suaugti iki tautinio kostiumo.