Dvigubi žaidimai tęsiasi

Specialiųjų pajėgų „Berkut“ susidorojimas su studentais Kijevo centre, nepraėjus net nakčiai po to, kai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius spaudė ranką Europos lyderiams, šalį pažadino. Sutartis liko nepasirašyta, o neramumai Ukrainoje vis kaista, praėjus jau savaitei po Vilniaus susitikimo. Nors V.Janukovičiaus sprendimas Europoje daugelio nenustebino, tačiau Moldovai ir Gruzijai Vilniaus susitikimas įeis į tų šalių istorijos vadovėlius – su šiomis šalimis parafuota sutartis. Tai reiškia, kad iki Asociacijos sutarties – jau tik vienas žingsnis ir laikrodžio pasukti atgal jau nepavyks.

O Ukrainos prezidentas dabar stebina protestuojančią tautą. Jis nutarė neatšaukti vizito į Kiniją, nors Kijevo centras užbarikaduotas lyg per karą, Tai, kad prezidentas žaidžia dvigubus žaidimus, rodo jo skambutis Europos Komisijos vadovui Chose Manueliui Barroso. Ukrainos lyderis paprašė priimti Ukrainos delegaciją dėl sutarties pasirašymo. Persigalvojo? Tai jau gali būti desperacijos ženklai, nes po vizito į Kiniją jis dar žadėjo užsukti į Maskvą.

Europos Komisijos vadovas pažadėjo priimti delegaciją, tačiau nesutiko atnaujinti nutrūkusių derybų. Europa priminė jam tai, kas dėjosi Maidane šeštadienio naktį.

Kraujo praliejimai – kai nėra vadovo šalyje

Lietuvą taip pat supurtė įvykiai Ukrainoje. „Berkut“ smurtas Kijevo centre viešpatavo dar net neišsiskirsčius svečiams Vilniuje. Taip Kijevo valdžia nutarė parodyti, ką jie mano Ukrainos integraciją? Europos parlamento narys, „Sąjūdžio“ vadovas Vytautas Landsbergis „Europos klubui“ sakė, kad situacija Ukrainoje pakibusi ore ir tolimesnė situacija priklausys nuo pasirenkamų veiksmų. „Dar nuo M.Gorbačiovo laikų kraujo praliejimai buvo daromi vadovui išvykus. Jeigu jis būtų likęs Ukrainoje, viskas būtų jo atsakomybėje. Dabar yra pavojingiau“, - teigė V.Landsbergis.

Plačiau apie tai "Europos klube": europarlamentaras Vytautas Landsbergis, EP Pirmininkas Martinas Šulcas, jo patarėjas Arnoldas Pranckevičius, Moldovos premjeras Jurijus Lianka, Ukrainos pramonininkų lyderis Anatolijus Kinachas.