Kaip rašo „Euractiv“, savaitę truksiantis derybų raundas turėjo įvykti spalio mėn., tačiau buvo atidėtas dėl JAV vyriausybės darbo sustabdymo.
Vietoje duomenų apsaugos klausimų, iš abiejų partnerių tikimasi paslaugų, investicijų, energetikos, žaliavų bei reguliacines sričių aptarimo.

Teisingumo eurokomisarė Viviane Reding spalio 29 d. griežtai įspėjo, jog duomenų apsaugos klausimas neturi būti įtrauktas į TPIP darbotvarkę.

„Duomenų apsauga – tai esminė teisė. Ji skiriasi nuo prekių įkainių ar paslaugų teikimo grafiko, todėl diskusija dėl duomenų apsaugos standartų turi vykti atskirai“, - rugsėjo 17 d. kalbėjo V. Reding.
ES aukšto rango pareigūno teigimu, duomenų apsaugos klausimas nebus keliamas šių derybų metu. Tačiau jis pripažįsta, kad duomenų perdavimas vienos įmonės kitai – tai klausimas, reikalaujantis diskusijų.

Duomenų apsaugos klausimas tarp ES ir JAV dar labiau paaštrėjo, kai Europos Parlamentas (EP) spalio 23 d. priėmė sprendimą sustabdyti JAV prieigą prie Belgijos finansinių duomenų bazės „Swift“ dėl galimo JAV šnipinėjimo.

ES įstatymų leidėjai nubalsavo stabdyti Vašingtono galimybę sekti tarptautinius mokėjimus dėl įtarimų, kad JAV piktnaudžiavo sutartimi, teikiančia ribotą prieigą prie „Swift“ duomenų bazės.