Simbolinėje vietoje, Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, vykusiose Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo iškilmėse dalyvavo EK Pirmininkas José Manuelis Barroso ir eurokomisarai, Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Hermanas Van Rompuy, ES šalių žurnalistai, taip pat iškiliausi Lietuvos kultūros ir meno atstovai, politikai, diplomatai.

Pirmą kartą prie Europos Sąjungos vairo stojusi Lietuva europiečiams prisistatė originaliu, išskirtinei progai sukurtu Kipro Mašanausko muzikiniu kūriniu „Sąšaukos", kurį atliko Lietuvos ir Europos šalių muzikantai. Iš 28 muzikinių fragmentų sudarytą kompoziciją įkvėpė lietuviškos sutartinės.

„Lietuviškos sutartinės puikiai atskleidžia, ką reiškia pirmininkavimas ES Tarybai. Sugebėjimas sutarti, suderinti daug balsų ir pasiekti prasmingą rezultatą - svarbiausias tikslas ir per Lietuvos pirmininkavimą. Turėsime sutelkti visą Europą ir rasti sutarimą", - sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, pirmininkavimo metu Lietuva sieks, kad šalys narės ir institucijos glaudžiai bendradarbiautų. Finansinis stabilumas, ekonomikos augimas ir naujų darbo vietų kūrimas, ypač jaunimui, atviresnė ir saugesnė Europa yra bendras tikslas.

„Tegul šiandien per visą Europą nuvilnijęs darnus ir stiprus būgnų ritmas primena, kad turime išlaikyti tempą ir veiksmingai bei greitai priimti sprendimus, kurių laukia visi europiečiai. Tegul europiečių širdys visada plaka vienu ritmu", - sakė Prezidentė.

Prezidentė palinkėjo visiems dirbti kaip komandai ir siekti konkrečių rezultatų, taip pat didžiuotis, kad esame europiečiai ir dirbame Europai.

Muzikinius kūrinius atliko Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio, ir Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mišrus vaikų choras.