D. Grybauskaitė: viskas bus gerai

Valdovų rūmų vidiniame kieme pasirodžiusi vakaro šeimininkė - prezidentė Dalia Grybauskaitė priėjo prie žurnalistų ir pasakė: “Viskas bus gerai”.

Užsienio žiniasklaidos atstovams pasiteiravus, kokį signalą šis susitikimas siunčia Rytų partnerystės šalims, ji atsakė, jog norinčios judėti demokratijos linkme šalys turi suprasti, kad jos yra laukiamos Europoje.

Paprašyta įvertinti Ukrainos problemas, D. Grybauskaitė pasakė, kad apie tai galima bus kalbėti tik rytoj, kai įvyks tam tikrų sutarčių su ES pasirašymas ir parafavimas.

Klausimą, kas bus toliau, šalies vadovės priėmė su šypsena: “Kada? Šiandien?”. Patikslinus, kad klausiama, kas bus poros mėnesių bėgyje, ji pasakė: “Labai daug visko įvyks rytoj ir šiandien”.

Iš Lietuvos žiniasklaidos prezidentė nesulaukė nei vieno klausimo. “Nagi, lietuviai, nieko nenorite paklausti?”, - teiravosi prezidentė.

Neišgirdusi nei vieno klausimo, D. Grybauskaitė nužygiavo įėjimo į Valdovų rūmus link.

A. Merkel: vilties mažai

Į Valdovų rūmus atvykusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasisakė vokiečių kalba.

“Aš labai džiaugiuosi, kad Lietuva mane pakvietė į šį susitikimą. Turiu pripažinti, kad ji puikiai pasirengė šiam viršūnių suvažiavimui, tačiau labai gaila, kad ne visi mūsų lūkesčiai išsipildė, vilties yra mažai, kad įvyks tai, ko mes tikėjomės, tačiau ES durys lieka atviros”.

Britų premjeras Vilniuje žada kalbėti apie ES migrantų pažabojimą

Į Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje ketvirtadienį atvykęs Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas pareiškė ketinantis iškelti klausimą, kaip užkirsti kelią imigrantų piktnaudžiavimui.

"Atvykau į Vilnių Lietuvoje, kur kalbėsiu Europos vadovams apie piktnaudžiavimo ES imigracija apribojimą", - socialiniame tinkle "Twitter" parašė britų premjeras.

D.Cameronas trečiadienį paskelbė apie planus apriboti ES migrantų teises į socialines išmokas. Stebėtojai tai sieja su jo konservatorių partijos ir žiniasklaidos spaudimu, artėjant sausio 1-ajai, kada bus panaikinti apribojimai imigrantams iš Bulgarijos ir Rumunijos.

Europos Komisija ir Bulgarija pasmerkė britų premjero pareiškimus.

Į susitikimą atvyko ir V. Janukovyčius

Į Vilnių jau atvyko Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. Bene paskutinis atvažiavęs į Valdovų rūmus, Ukrainos prezidentas su žiniasklaida nekalbėjo, tik paklaustas apie savo nuotaiką, pakėlė nykštį, parodydamas, kad nuotaika - puiki.

Europos pasiuntiniai pastaraisiais mėnesiais pramynė takus prie V. Janukovyčiaus durų, siekdami atverti kelią istoriniam prekybos susitarimui tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos.

Tačiau šokas, kurį patyrė ES lyderiai, kai V.Janukovyčiaus vyriausybė lapkričio 21 dieną netikėtai sustabdė derybas dėl sutarties pasirašymo likus vos savaitei iki ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Vilniuje, leidžia manyti, kad jie nelabai įsivaizdavo, ką iš tiesų galvoja uždaro būdo Ukrainos vadovas, kuris yra tikra mįslė tiek eiliniams ukrainiečiams, tiek užsienio lyderiams.

Į Valdovų rūmus atvykstančius vadovus pasitinka protestuotojai dėl Ukrainos

Ketvirtadienio vakarą į Valdovų rūmus atvykstančius Europos Sąjungos (ES) šalių ir Rytų partnerių vadovus pasitinka protesto akcija - čia susirinko aktyvistai, pasisakantys už Ukrainos asociacijos sutarties pasirašymą. Jie ragina į Vilnių jau atvykusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių pasirašyti Asociacijos sutartį.

Su plakatais "EU, don't give up on Ukraine", "Ukranians are for EU", "In Association we trust", "Yanukovych, SIGN", "Vilnius EuroMaidan" ir kitais prie įėjimo į Valdovų rūmus išsirikiavo kelios dešimtys protestuotojų. Skamba muzika ir šūkiai, plaikstosi Ukrainos ir ES vėliavos.

Kaip teigė akcijos organizatoriai, joje dalyvauja Ukrainos opozicijos, ukrainiečių bendruomenės Lietuvoje atstovai, žurnalistai.

Prie Valdovų rūmų protestavo ir nepritekliais nepatenkinti Lietuvos policininkai, imitavę Vergų chorą.


Lietuvos prezidentė Vilniuje derybų dėl Ukrainos tikisi iki paskutinės minutės

Derybos dėl Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos asociacijos sutarties pasirašymo viršūnių susitikime Vilniuje gali užsitęsti iki paskutinės minutės, ketvirtadienį sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su ES institucijų vadovais.

Prezidentė sakė ketvirtadienio popietę su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy aptarusi "situaciją dėl galimybių pasirašyti susitarimą su Ukraina".

"Tikrai bus asociacijos parafavimai su Moldova ir Gruzija, taip pat turėsime daug susitarimų dėl vizų liberalizavimo, ir, aišku, iki paskutinės minutės vyksta derybos taip pat ir dėl Ukrainos situacijos", - LRT radijui sakė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, vadovų pokalbiai Vilniuje gali užtrukti iki nakties.

Ankstesnius Ukrainos vyriausybės pareiškimus, kad ji stabdo pasirengimą asociacijos ir laisvos prekybos sutarties pasirašymui, D.Grybauskaitė pavadino "raumenų demonstravimu".

"Puikiai žinome, kad Ukraina neturi didelio pasirinkimo, nes ekonominė situacija labai ženkliai prastėja, atsakomybė už ekonomikos griūtį bus tikrai tiesiogiai ant prezidento pečių. Asociacijos sutarties pasirašymas atitinka Ukrainos šalies žmonių lūkesčius, virš 60 proc. Ukrainos piliečių nori šios sutarties. Taigi aš manau, kad derybos ir pokalbiai bus aštrūs, sunkūs", - sakė D.Grybauskaitė.

Prieš darbinę vakarienę Vilniuje rengiamas atskiras Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimas su J.M.Barroso ir H.van Rompuy, penktadienio rytą Ukrainos vadovas Vilniuje gali susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel, BNS sakė diplomatiniai šaltiniai.

Valdovų rūmuose - pasaulio politikos lyderiai

Ketvirtadienį į susitikimą Valdovų rūmuose Vilniuje atvyksta tokios pasaulinės politikos lyderiai, tokie kaip įtakingiausia Europos politikė – Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as, ES prezidentas Hermanas Van Rompuy, Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso. Rytų partnerystės valstybes atstovaus Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos vadovai.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimo metu numatyta priimti sprendimus dėl tolesnio bendradarbiavimo, pasirašyti Europos Sąjungos ir Gruzijos susitarimą dėl Gruzijos dalyvavimo sąlygų ES krizių valdymo operacijose, parafuoti asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimus su Gruzija ir Moldova, pasirašyti susitarimą su Azerbaidžanu dėl palengvintos vizų išdavimo tvarkos ir parafuoti susitarimą su Ukraina dėl bendros aviacijos erdvės.

Prognozuojama, kad Rytų partnerystės viršūnių susitikimo didžiausiu laimėjimu taps Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimo su Moldova parafavimas. Vilniaus susitikimo išvakarėse Europos Komisija (EK) pasiūlė bevizį režimą įvažiavimui į Šengeno zoną tiems Moldovos piliečiams, kurie turi pasus su biometriniais duomenimis. Šis siūlymas tapo simboline “dovana” Vakarų kryptį pasirinkusiai Moldovai.

Prieš tai buvo tikimasi, kad Asociacijos sutartį su ES pasirašys Ukraina ir viso Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu kalbos ir darbai rodė, kad sutarties pasirašymas įvyks būtent lapkričio mėnesį Vilniuje. Tačiau likus vos kelioms savaitėms iki Rytų Partnerystės susitikimo, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir po šio pokalbio pakeitė savo šalies kryptį.

Šią savaitę Ukrainos lyderis pareiškė, kad Asociacijos sutartis su ES bus pasirašyta tik tada, kai Ukraina bus tam ekonomiškai pasiruošusi.

„Kai tik mes pasieksime tą lygmenį, kuris mums bus komfortiškas, ir kai jis atitiks mūsų interesus, kai sutarsime dėl normalių sąlygų, tada kalbėsimės dėl sutarties pasirašymo. Laikas parodys, kada tai įvyks. Noriu, kad tas metas ateitų kuo greičiau“, - sakė jis.

V. Janukovyčius pavadino ES sąlygas dėl Ukrainai skiriamos finansinės pagalbos žeminančiomis.

„Nuo 2010 m. mums žadama 610 mln. eurų (2,1 mlrd. litų) finansinė parama, jei pasirašysime Asociacijos sutartį. Tris metus mums siūlomas šis saldainis, įvyniotas į gražų popierėlį. Nenorėčiau plūstis, bet nereikėtų mūsų žeminti. Esame rimta europietiška valstybė“, - pareiškė Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Vilniaus viršūnių susitikimo išvakarėse patikino, kad Ukrainai vis dar suteikiamas šansas pasirašyti Asociacijos sutartį, bei išreiškė kritiką dėl Rusijos kišimosi.

„Kuo labiau jos [Rytų partnerystės šalys] artėja prie Europos, tuo labiau, Rusijos vertinimu, jos tolsta nuo Rusijos“, - reaguodama į tai, kad prieš kelias savaites Armėnija atsisakė sutarties su ES pasirašymo Vilniuje, sakė A. Merkel.

„ES ir Vokietija turi kalbėtis su Rusija. Šaltasis karas baigėsi“, - pridūrė ji.


 Į viršūnių susitikimą taip pat atvyksta ir didžiosios Rytų partnerystės valstybių dalies – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos – vadovai.