Apie 150-ies derybininkų 24 derybinėse darbo grupėse – įskaitant Žemės ūkio produktų rinkos atvėrimo, Energetikos ir žaliavų, Konkurencijos, Paslaugų, Viešųjų pirkimų, Muitinės ir prekybos palengvinimo, Kilmės taisyklių bei Veterinarinių ir fitosanitarinių priemonių darbo grupes – laukia labai svarbios ir įtemptos derybos.

Deryboms dėl laisvos prekybos susitarimo buvo ruošiamasi visus 2012 metus. Specialiai sukurta dvišalė ES ir JAV aukšto lygio darbo grupė analizavo tokio susitarimo galimybes ir naudą. 2013 metų pradžioje grupė rekomendavo pradėti derybas dėl ambicingo, tris plačias sritis – prieigos prie prekių, paslaugų, viešųjų pirkimų rinkų liberalizavimą; reglamentų ir standartų suderinimą; naujų prekybos taisyklių standartų kūrimą – apimančio susitarimo.

Šių metų birželio 14 d. Europos Sąjungos valstybės narės patvirtino derybinius įgaliojimus Europos Komisijai, o birželio 17 d. ES ir JAV paskelbė oficialią derybų pradžią.

Europos Komisijos skaičiavimais, sudarius tokį susitarimą su JAV, ES BVP išaugtų 0,5 proc. ES prekių ir paslaugų eksportas į JAV padidėtų 28 proc. (arba 187 mlrd. eurų). ES gautų papildomai 119 mlrd. eurų pajamų kasmet.

„Džiugu, kad Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia pažymėta įvykiu, itin reikšmingu pasaulinei ekonomikai. Sėkmingam derybų rezultatui negailėsime pastangų – nes tai ne tik paskatintų ekonomikos ir naujų darbo vietų augimą, atvertų naujas galimybes ES, tuo pačiu ir Lietuvos verslui, bet ir prisidėtų prie naujų pasaulinių prekybos taisyklių ir standartų kūrimo“, – pranešime spaudai cituojamas šį pusmetį ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.