Rinkimų skaidrumo organizacijos „VoteWatch“ ataskaita, pavadinimu „10 balsų, kurie pakeitė 7-ąjį Europos Parlamentą“ („10 votes that shaped the 7th European Parliament“), išanalizavo EP narių balsavimo įpročius pagal politines grupes ir tautybę, atskleisdama tendencijas, kurios turėjo įtakos dabartiniam parlamentui ir kelia grėsmę kitam. 

Lisabonos sutartis, įsigaliojusi 2009 metų gruodį, suteikė Europos Parlamentui daugiau galių priimant ES taisykles. „VoteWatch“ pirmininką Simoną Hixą dabar domina patys europarlamentarai.

Jų organizacijos ataskaita siekia parodyti, „kokia svarbi yra parlamento sudėtis ir kiekvienos politinės grupės vietų skaičius, ir kaip jos bendradarbiauja tarp grupių ir savotiškų koalicijų, kurias jos suformuoja“, sakė jis žiniasklaidos atstovams Briuselyje.

Ataskaita nustatė, kad dabartinių europarlamentarų balsavimo įpročiai labiau atitiko jų ES politinės šeimos liniją, negu nacionalinio elektorato pageidavimus. Autoriai nustatė, kad tokiais ginčytinais klausimais kaip mokestis už finansines operacijas, anglies dvideginio emisijos ir prekyba,  tebegalioja „klasikinis“ kairės ir dešinės susiskirstymas.

Euroskeptikų banga

Kadangi euroskeptikai paprastai priklauso ultradešiniesiems, tai gali suduoti stiprų smūgį svarbioms Europos įstatymų sritims.  

„Manau, kad sulauksime euroskeptikų balsų pagausėjimo“, - sakė S. Hixas, turėdamas galvoje antieuropietiškų organizacijų populiarėjimą ir prastas socialistų pozicijas nacionalinėse apklausose. 
„Koalicijos, kurios atrodė stabilios, ateityje gali smarkiai pasikeisti. Jeigu į EP pateks daugiau Europos priešininkų, negu šalininkų, tai turės stiprų efektą“, - pažymėjo jis. 

Tai gali sukelti problemų svarbioms ES institucijoms. „Sudėtinga pamatyti, kaip Europos Komisija ir Taryba reaguos į reiškinį, kuris gali tapti euroskepticizmo banga“, - sakė jis.

Vienu iš ginčytinų klausimų gali tapti ES taisyklės, užtikrinančios laisvą asmenų judėjimą. S. Hixas, Europos politikos profesorius iš Londono ekonomikos mokyklos, mano, kad būsimi EP nariai euroskeptikai per darbo jėgos judėjimą gali sugrąžinti ES taisykles dėl laisvo asmenų judėjimo.

Tuo metu, kai ES nedarbo lygis yra pasiekęs rekordines aukštumas, euroskeptiškai nusiteikę politikai siekia papildomų politinių taškų, žadėdami sugriežtinti sienų kontrolę.

„Darbotvarkėje gali atsirasti klausimas dėl laisvo darbo jėgos judėjimo, kuris virto laisvų asmenų judėjimu, kaip sakoma sutartyse“, - pabrėžė S. Hixas.

Euroskeptikai gali palikti žymę ir aplinkosaugos srityje, kuri yra viena labiausiai skaldančių temų  dabartiniame parlamente, sako S. Hixas. Anot ataskaitos, EP nariai aplinkosaugos klausimais pasiūlė daugiau pataisų negu kitose sferose.

„Tai galime aiškiai matyti aplinkosaugos srityje, kur tam tikros grupės priešinasi „Europos kišimuisi“ į šiuos klausimus“, - sakė S. Hixas.