Kaip rašo www.euractiv.com, šiuo memorandumu siūloma nutraukti vietinių su klimatu susijusių projektų finansavimą iš 864 mln. eurų (beveik 3 mlrd. litų) vertės aplinkosaugos programos „Life“, vietoje to didžiąją dalį pinigų šiam tikslui pasiskolinti iš privataus sektoriaus.

„Persiorientavimas į privačias paskolas labai neramina. Jei tai yra kryptis, kurią nustatė „Life“ programa, tai gali reikšti mums žinomos Europos gamtosaugos pabaigą“, - patikino ES politikos „BirdLife Europe“ vadovas Arielis Brunneris.

Tarp sričių, kurios pirmosios gali nukentėti nuo šio finansavimo stabdymo, gali atsidurti šiaurės miškų ir durpynų išsaugojimas, Saimos žieduotųjų ruonių išsaugojimas bei šiltnamio efektą keliančių išmetamųjų dujų sumažinimas Europos pieno produktų pramonės sektoriuje 20 proc. iki 2020 m. Atlikti tyrimai rodo, kad naminiai gyvuliai išskiria 37 proc. visų su žmogaus veikla susijusių metano dujų.

Jei „Life“ programa apims ir su aplinkosauga susijusias programas, gali būti apkarpytas ir kitų projektų finansavimas, tokių kaip miesto tvenkinių kasimas, miško įvairovės gerinimas, nykstančių rūšių populiacijos atstatymas kaimo vietovėse, laukinių gyvūnų perėjų statymas bei ekologinių koridorių užtikrinimas.

Tikėtina, kad tokios finansavimo gavėjos kaip Ispanija ir Italija priešinsis tam per „Life“ programos komiteto susitikimą, kuris prasideda spalio 23 d., skirtą aptarti „konkretesnes idėjas“ dėl siūlomos naujosios darbo programos, kuri bus galiausiai pateikta tvirtinimui ateinančių pradžių pradžioje.

Kelia susidomėjimą tai, kad susirašinėjimas elektroniniais laiškais, tarp kurių ir buvo ES dokumentas, vyko tarp ES klimato kaitos finansavimo ir miškų kirtimo padalinio vadovo Peterio Wehrheimo ir ES vyriausiojo tarptautinio klimato kaitos derybininko Arturo Runge’o Metzgerio.

A. Runge’as Metzgeris palaiko idėją, kad planuojamams100 mlrd. JAV dolerių (252,5 mlrd. litų) metinis „Green Climate“ fondo besivystančiam pasauliui finansavimas būtų įgyvendintas iš privataus sektoriaus kapitalo.

Paskelbdamas šių metų projektų sąrašą prieš tris mėnesius, ES aplinkosaugos komisaras Janezas Potočnikas teigė, kad „programa „Life“ ir toliau finansuoja pažangius projektus, kurie ženkliai prisidės prie Europos gamtos kapitalo apsaugos, išsaugojimo ir praturtinimo“.

ES klimato komisarė Connie Hedegaard pridūrė, kad ji „džiaugiasi matydama, jog šių metų „Life“ programos projektai dar daugiau prisidės prie su klimato kaita susijusių problemų sprendimo“.
Kitą mėnesį siūloma radikaliai keisti šios programos trajektorijos kryptį.