Naujoji „Facebook“ „Panikos mygtuko“ paslauga, įdiegta nusileidus britų vaikų apsaugos organizacijos spaudimui, per praėjusį mėnesį net septynis kartus padidino pranešimų apie įtartiną elgesį internete skaičių, praneša britų „The Telegraph“.

„Facebook“ socialinis tinklapis vis dažniau sulaukia jame besilankančių vaikų tėvų spaudimo. Ashleigh Hall tapo serijinio žudiko, su kuriuo susipažino per „Facebook“, auka. Jos motina apkaltino tinklapio kūrėjus nesugebant apsaugoti vaikų nuo agresyvių, apgaulingas tapatybes internete susikūrusių suaugusiųjų.

Naudodamiesi nauja „ClickCeop“ paslauga, sukurta bendradarbiaujant su Vaikų Išnaudojimo ir Apsaugos Internete centru (VIAIC), „Facebook“ vartotojai iš Jungtinės Karalystės per paskutinį mėnesį pranešė apie 211 įtartino elgesio internete atvejų.

Šių metų pradžioje VIAIC ėmė spausti „Facebook“, kad šis įdiegtų „Panikos mygtuką“ kiekvieno vartotojo profilyje. Tačiau reikalavimas buvo įvykdytas tik iš dalies – „Facebook“ vadovybė nusprendė verčiau sukurti mygtuką, kurį žmonės galės atsisiųsti savo noru. „Facebook“ nuomone – taip vartotojai bus efektyviau skatinami informuoti apie įtartiną elgesį internete.

Tuometinių derybų metu Richardas Allanas, „Facebook“ direktorius Europos reikalams, teigė: „Mes visiškai sutinkame, kad mūsų vartotojai turi turėti galimybę pranešti apie netinkamą elgesį tiesiai Apsaugos internete centrui, bet mūsų nuomonės skiriasi dėl geriausio būdo tai įgyvendinti.“

„Mūsų patirtis rodo, kad sudėtinga „mygtukų“ grafika duoda ne tokius gerus rezultatus – kalbant apie žmones, kurie iš tikrųjų praneša apie netinkamą elgesį. Tokie mygtukai baugina ir trikdo žmones. Mes manome, kad paprasčiausia tekstinė nuoroda, leidžianti žmonėms pasirinkti, ar apie piktnaudžiavimą pranešti tarnyboms, ar „Facebook“ komandai, yra daug efektyvesnis sprendimas.“

Liepos 12 d. pristatyta programa, jau buvo įdiegta 55 tūkst. kartų ir, pasak Apsaugos internete centro, visi 211 pranešimų buvo traktuojami, kaip labai sunkūs nusikaltimai, pvz. seksualinis priekabiavimas. Nors „Facebook“ džiaugiasi naujienomis, tačiau teigia, kad tai nėra vienintelis būdas tobulinti saugumą internete.

„Gera žinia, kad tiek daug žmonių savo kompiuteriuose įdiegė „ClickCeop“ arba pažymėjo programą savo puslapyje. Nėra vieno sprendimo, kuris padėtų kovoti su nusikalstamumu virtualioje erdvėje, tačiau Apsaugos internete centras žengė didelį žingsnį į priekį sukūrę „ClickCeop“, - teigė „Facebook“ pardavimų ir verslo plėtros Europai bei Vidurio ir Pietų Afrikai viceprezidentė Joanna Shields.

Prieš pristatydami „panikos mygtuką“, „Facebook“ sulaukė tuometinio ministro pirmininko Gordono Browno ir vidaus reikalų ministro Alano Johnsono raginimų vietoj nuorodos į tarnybų tinklapį, patalpinti „panikos mygtuką“ kiekvieno vartotojo profilio puslapyje.