Socialistų ir demokratų frakcija (S&D), Liberalų ir demokratų aljansas (ALDE), Žalieji ir Europos vieningieji kairieji/ Šiaurės šalių žalieji kairieji (GUE/NGL) teigia, kad juos papiktino stovyklų uždarymas ir 900 romų grąžinimas – o kai kuriais atvejais net išsiuntimas prievarta – į Bulgariją ir Rumuniją.

Socialistų ir demokratų frakcijos lyderis Martinas Schultzas sakė, kad negalima nereaguoti į „pasibaisėtiną“ elgesį su romais. Jo nuomone, dėl „populistinių priežasčių prieš rinkimus“ buvo pažeistos romų teisės. Tačiau centro-dešinioji Europos Liaudies partija blokuos bet kokius kaltinimus N. Sarkozy ar jo vyriausybei.

Romų krizė Parlamente bus aptariama antradienio, rugsėjo 6 d., popietę. Politinės Parlamento grupės šiuo metu rengia rezoliucijas, raginančias ES efektyviau spręsti 10–12 mln. Europoje gyvenančių romų problemą. Keturios kritiškiausiai nusiteikusios frakcijos tvirtina, kad jie stengsis, jog būtų patvirtinta rezoliucija „be užuolankų“.

Prancūzijos vyriausybės argumentai, kad ji tik stengiasi pažaboti nusikalstamumą ir nediskriminuoja mažumų, neįtikino nei daugumos europarlamentarų, nei žmogaus teisių organizacijų, Jungtinių Tautų komiteto ir Europos Tarybos.

Kai kurie europarlamentarai pyksta, kad José Manuelis Barroso ir Europos Komisija nuodugniau netiria prancūzų vyriausybės veiksmų. Rebecca Harms, viena iš Žaliųjų frakcijos vadovių, apkaltino J. M. Barroso, kad jis „tuščiai stovi nuošalyje“. „Romai taip pat yra europiečiai, o Komisijos prezidento pareiga yra apginti visų Europos piliečių teises“, - teigė ji.

Françoise Le Bail, Komisijos teisingumo departamento generalinė direktorė, šiandien trumpai informuos Parlamento Piliečių laisvių komitetą apie atliktą Prancūzijos veiksmų suderinamumo su ES judėjimo laisvės reglamentavimu ir Pagrindinių teisių chartija analizę.

Viviane Reding, Europos teisingumo komisarė, pavedusi šį tyrimą Komisijos teisės ekspertams, vakar Europos komisarų susitikime pristatė „preliminarią analizę“. Kartu kalbėjo Cecilia Malmström, vidaus reikalų komisarė, ir László Andor, už užimtumą, socialinius reikalus ir įtrauktį atsakingas komisaras. Komisija kol kas atidėjo sprendimą, tačiau ir nepritarė rugpjūčio pradžioje Prancūzijos pradėtai kampanijai.