Atsakydamas į tai, Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Bernardas Valero pareiškė, kad šalies vyriausybė buvo „apstulbinta“ V. Reding pasisakymo.

„Nemanome, kad tokie pareiškimai padės pagerinti romų padėtį, kuri dabar yra mūsų svarbiausias rūpestis. Dabar ne laikas ginčams ar tokiems pasisakymams. Šiuo metu reikia dirbti romų bendruomenės labui“, - kalbėjo jis, žadėdamas glaudžiau bendradarbiauti su Rumunijos valdžia ir Europos Komisija.

Tuo tarpu Prancūzijos Europos reikalų ministras Pierre Lellouche V. Reding komentarą, kuriame ji palygino Prancūzijos veiksmus su nacių, pavadino „nederamu“. „Lėktuvo bilietas į gimtąją šalį Europos Sąjungoje nėra mirtininkų traukinys ar dujų kamera“, - cituoja jį „Radio France“. - „Tokia klaida (...) yra nepriimtina“.

„Ne taip turėtumėte kalbėti su tokia rimta jėga kaip Prancūzija, žmogaus teisių puoselėtoja“, - pareiškė jis.

Griežtą V. Reding pasisakymą palaikė visos Europos Parlamento (EP) frakcijos, išskyrus Europos liaudies partiją (ELP), kuriai – lyg tyčia – priklauso ir N. Sarkozy, ir V. Reding. EP pirmininkas Jerzy Buzekas, nors ir yra EPP narys, palaiko Komisijos nuomonę: „Komisija yra ES sutarčių sergėtoja. Jei išsiaiškins, kad Prancūzija pažeidė teisės reikalavimus, ji turėtų imtis atitinkamų priemonių“.
Žmogaus teisių organizacijos taip pat palaiko tvirtą EK poziciją ir kviečia sustabdyti deportacijas, siūlydamos imtis veiksmų ne tik prieš Prancūziją, bet ir prieš visas tautinių mažumų teises pažeidžiančias valstybes.

Dauguma į Rumuniją grąžintų romų žurnalistams sakė grįšiantys į Prancūziją, kurios ekonominė situacija geresnė, net jei juos paskui deportuos dar kartą. Rumunijos vietos valdžia paskubino socialinės paramos procedūras, tačiau vargu ar tai juos sulaikys gimtojoje šalyje.

Burkų draudimas

Tebesitęsiant diskusijoms dėl deportacijų, Prancūzijos parlamentas žengė dar vieną prieštaringai vertinamą žingsnį, visiškai uždrausdamas musulmonių moterų viešai dėvimas burkas ir kitus kūną bei veidą slepiančius drabužius. Draudimas taikomas netgi tik trumpai besilankantiems Prancūzijoje.
Tiesa, naujajame įstatyme islamas neminimas. Pagal naująsias taisykles veidą dengtis draudžiama visiems, išskyrus kelių ypatingų profesijų, pavyzdžiui, specialiųjų policijos pajėgų ar chirurgų, atstovus.
Įstatymas įsigalios po šešių mėnesių, jei jo nepanaikins šalies Konstitucinis teismas.