Europos Parlamento (EP) narys socialdemokratas Matthiasas Groote iš Vokietijos suglumo, kai sužinojo, kad jis priskiriamas „draugiškų tabakui“ kategorijai. M. Groote pamanė, kad galbūt jo noras diskutuoti buvo neteisingai suprastas. „Esu pratęs diskutuoti su visomis šalimis, išklausyti argumentus“, - teigė M. Groote.

Kaip rašo DW, EP Sveikatos komiteto pirmininko postą užimantis M. Groote atlieka svarbų vaidmenį Europos tabako politikoje bei yra vienas tų, kurie ieško kompromiso dėl šios direktyvos.

Šių metų lapkričio mėn. EP patvirtino teisės akto projektą, kuriuo reikalaujama, kad grafiniai ir žodiniai įspėjimai užimtų 65 proc. cigarečių pakelių ploto bei būtų draudžiamas aromatizuotų cigarečių pardavimas bei reglamentuojama elektroninių cigarečių prekyba.

Šiuo metu EP ir ES Ministrų taryba, kuri tradiciškai vertinama kaip palankesnė pramonei, siekia užbaigti šio teisės akto įforminimą prieš jį pateikiant ES šalims narėms.

Tabako industrijos lobizmo mastas, neseniai atskleistas iš nutekintų dokumentų, ne tik kelia sumaištį, bet taip pat ir turi poveikio šios direktyvos rezultatams.

Demokratijos raupsai

Nutekinti dokumentai parodė, kad tabako milžinė „Philip Morris International“ įdarbino 161 asmenį kovai su siūloma direktyva.

„Philip Moris“ neneigia nutaikiusi šias pajėgas į ES politikus, tačiau gina savo veiksmus teigdama, kad jie telpa į leistino lobizmo rėmus.

Tačiau kai kurių ES politikų teigimu, tabako milžinė nuėjo per toli. EP narys krikščionis demokratas Karlas Heinzas Florenzas iš Vokietijos pavadino šios įmonės lobistinius metodus „demokratijos raupsais“.

Ginčytini skaičiai

Tiek M. Groote, tiek ir K. H. Florenzas pažymi, kad EP reikia lobistų. Jie atlieka svarbų vaidmenį, padėdami išsiaiškinti sudėtingus klausimus. Vienas žmogus negali būti nanotechnologijų, verslo produktų ir maistinės chemijos ekspertu.

Tačiau pastaraisiais metais lobistų pulkas auga kartu su EP galiomis. 30 000 lobistų vaikšto EP koridoriais. Jie dirba su tam tikrais europarlamentarais, dažnai suteikdami naudingą informaciją.

Tačiau K. H. Florenzas teigia, kad tabako lobistai pateikė jo kolegoms neteisingą informaciją apie jį. „Jie pasakė, kad esu negeras vyrukas, norintis, kad 100 000 darbo vietų atsidurtų pavojuje“, - sakė K. H. Florenzas.

„Philip Morris“ atlikto tyrimo duomenimis, dėl šios direktyvos ES gali netekti 175 000 darbo vietų bei 5 mlrd. eurų (daugiau nei 17 mlrd. litų) mokestinių pajamų. Remiantis šio tyrimo rezultatais, taip pat teigiama, kad ši direktyva gali padidinti rūkymą 2 proc., nes dėl konkurencijos būtų sumažintos rūkalų kainos.