Vergovės esmė – prievarta. Nepriklausomai nuo to, ar vergovės aukos prievarta verčiamos dirbti fabrikuose, ištekėti, ar dirbti viešnamiuose – visus šiuos dalykus vienija tai, kad šie asmenys negali laisvai atsisakyti tai daryti. Tačiau nors žinome pakankamai, kad galėtume atpažinti vergovę, kurios šiuolaikinės formos mus supa visur, ji išlieka mažai pažinta, dėl ko ją lengva nuslėpti, o tai kliudo su ja kovoti.

Štai kodėl yra svarbu nevengti šios temos bei surinkti kiek įmanoma daugiau patikimos informacijos. Būtent todėl „Walk Free Foundation“ paskelbė pirmojo Pasaulinio vergovės indekso duomenis.

Remiantis paskelbtais duomenimis, mažiausiai 29,8 mln. žmonių yra patekę į šiuolaikinės vergovės pinkles. Didžioji dalis šių žmonių gyvena Azijoje – Indija, Kinija ir Pakistanas pirmauja pagal į vergovę patekusių asmenų skaičių. Vien Indijai tenka beveik pusė visų vergovės aukų skaičiaus.

Tačiau atsižvelgiant į gyventojų skaičių, Mauritanijos rezultatas – prasčiausias. Šioje Vakarų Afrikos valstybėje giliai įsišaknijusi tradicinė vergovė – čia 3,8 mln. šalies gyventojų tenka 140 000 – 160 000 gyvenančių vergovėje asmenų. Haitis, kur vaikų vergovė taip pat plačiai paplitusi, atsidūrė antrojoje Pasaulinio vergovės indekso vietoje, po kurio seka Pakistanas.

Taigi ką parodo pirmasis Pasaulinis vergovės indeksas? Turtingosios Vakarų Europos valstybės užėmė žemiausias šio indekso pozicijas, kas byloja apie žemą korupcijos lygį, ribotą moterų diskriminaciją, didelę pagarbą žmogaus teisėms ir efektyvius bei visapusiškus įstatymus, nukreiptus prieš vergovę didžiojoje Europos šalių dalyje.

Tačiau net ir geriausių rezultatų pasiekusios valstybės – Islandija (mažiau kaip 100 vergų / 320 tūkst. gyventojų), Airija (300-340 vergų / 4,6 mln. gyventojų) ar Jungtinė Karalystė (4,2-4,6 tūkst. vergų / 63 mln. gyventojų)) – negali būti laikomos laisvomis nuo šiuolaikinės vergovės. Lietuva sąraše užima viso labo 128 vietą. Iš beveik 3 mln. gyventojų vergų Lietuvoje priskaičiuojama apie 2,9 tūkst.

Rizika papulti į vergovės pančius didesnė Rytų Europos valstybėse. Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje ir Ukrainoje atlikto tyrimo duomenimis, šiame regione yra dešimtys tūkstančių vergovės aukų, o tai ženkliai viršija oficialius skaičius, patiektus šių šalių vyriausybių.

Tai Pasaulinis vergovės indeksas, todėl, be jokios abejonės, jis bus tobulinamas. Vakarų Europai jis leidžia suprasti, kad vergovė vis dar egzistuoja, nepaisant vyriausybių dedamų pastangų ją sustabdyti.