„Mes neturime kitos galimybės“, - tvirtino 25-erių elektros inžinerijos studentas siras Mahommedas Bakras, kuriam teko bėgti iš apsupto Alepo miesto po to, kai į jo namus pataikė negailestingo pilietinio karo raketa. „Mes daugiau neturime kur eiti“, - taip jis pasakė pasieniečiams, saugantiems Serbijos ir Makedonijos sieną.

Nors Graikija ir priklauso Europos Sąjungai (ES), geografiškai ji atskirta nuo likusios vientisos Šengeno zonos, o šiai šaliai kovojant su precedento neturinčia ekonomine krize, imigrantai vis labiau nepageidaujami. Nelegalūs imigrantai traukia į šiaurę – Makedoniją ir Bulgariją, kai kurie pro Serbiją mėgina pasiekti Vengriją, o tada jau atsiveria kelias į Vakarų Europą.

Kaip rašo „Euractiv“, Bulgarijoje prieglobsčio ieškančių sirų skaičius pašoko nuo 85 2011 m. iki 449 2012 m. ir 855 per pirmuosius septynis šių metų mėnesius. Dvigubai didesnis pabėgėlių skaičius, kaip manoma, neteisėtai kirto sieną.

Rumunija pranešė apie 80 proc. imigrantų iš Sirijos augimą per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu 2012 m. periodu – viso apie 640 pabėgėlių iš Sirijos.

Sausakimšos pabėgėlių stovyklos

„Mes atliekame nuolatinis veiksmus“ , - teigė Bulgarijos Vidaus reikalų ministerijos generalinis sekretorius Svetlozaras Lazarovas.

„Pajėgos ir karinė technika išdėstyta pasienyje, mes taip pat padidinome stebėjimo iš oro pajėgas“, - jis teigė reporteriams.

Rugpjūčio 27 d. naktį, 52 žmonės, kirtę Turkijos ir Bulgarijos sieną, buvo sulaikyti. 39 jų buvo iš Sirijos. Rugpjūčio 30 d., policijos duomenimis, 106 žmonės buvo suimti, 79 jų – sirai.

Pabėgėlių stovyklos Bulgarijoje perpildytos, kas kelia įtampą dėl mažo biudžeto ir girgždančios biurokratijos.

Nelegalus žmonių gabenimas, plėšimas ir smurtas

Per Sirijos pilietinį karą žuvo daugiau nei 100 000 žmonių, milijonams teko palikti savo namus Sirijoje, o apie du milijonus pabėgo į Turkiją, Libaną, Jordaniją ir Iraką.

Nelegalūs žmonių pervežėjai prašo nuo kelių šimtų iki 3 000 eurų (daugiau nei 10 000 litų) už asmens pergabenimą per sieną.

„Mes sumokėjome po 500 eurų (apie 1 700 litų) už suaugusį ir 250 eurų (apie 850 litų) už vaiką, kad čia patektume“, - pasakojo 24-erių Janda Hussein, pabėgusi iš Sirijos sostinės Damasko su savo vyru ir dvejų metų dukra.

Serbijoje, kur sirai sudaro didžiausią prieglobsčio prašančiųjų dalį pirmą šių metų pusmetį, žmonės pasakoja apie Makedonijos policininkų smurtą bei apiplėšimus ir mafijos grupuotes.

Patekę į Serbiją ir pagauti, pabėgėliai iš karto prašo prieglobsčio ir užpildo reikiamus dokumentus. Tada jie nuvežami į artimiausią autobusų ar traukinių stotį iš kur per 72 valandas privalo pasiekti vieną iš šalies pabėgėlių stovyklų.

Daugelis tokiu atveju paprasčiausiai mėgina savo laimę Serbijos ir ES valstybių Vengrijos ir Kroatijos pasieniuose. Be reguliariai pasienį prižiūrinčių policininkų, Serbijoje yra apie 30 patruliuojančių pareigūnų, prižiūrinčių 113 kilometrų pasienio ruožą su Makedonija, kuris gerai žinomas dėl ginklų ir narkotikų kontrabandos.