Neseniai atskleista JAV Nacionalinės saugumo agentūros ir keleto ES valstybių vykdyta masinio sekimo veikla patvirtina, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) sudarė sąlygas pažeisti žmogaus teises, įsitikinę europarlamentarai.

Nusivylę dėl Europos Komisijos atsisakymo EP prašymu ištirti slaptą CŽV vykdytą sulaikytų asmenų perdavimo ir slapto kalinimo Europoje programą, europarlamentarai kviečia ES Tarybą oficialiai pripažinti, kad valstybės narės dalyvavo įgyvendinant šią programą. Parlamentas taip pat ragina atskiras ES valstybes - Lietuvą, Rumuniją, Lenkiją, Jungtinę Karalystę, Italija, Suomiją, Prancūziją, Švediją, Belgiją, Graikiją, Airiją, Latviją ir Slovakiją - imtis konkrečių veiksmų, kurie padėtų ištirti įtarimus.

"Lietuvos valdžios institucijos pakartojo savo įsipareigojimą atnaujinti baudžiamąjį tyrimą dėl Lietuvos dalyvavimo CŽV programoje, jeigu bus gauta naujos informacijos, tačiau iki šiol to nepadarė", - pažymima rezoliucijoje.

EP ragina Lietuvą atnaujinti šį tyrimą ir iki galo ištirti įtarimus dėl galimo Abu Zubaydah bei Mustafa al-Hawsawi kalinimo Lietuvoje. Lietuva taip pat turėtų visapusiškai bendradarbiauti su Europos žmogaus teisių teismu bei, pasinaudodama pirmininkavimu ES Tarybai, iškelti šį klausimą Teisingumo ir vidaus reikalų taryboje, įsitikinę europarlamentarai.

Rezoliucijoje raginama užtikrinti žvalgybos tarnybų veiklos demokratinę priežiūrą, taip pat sustiprinti Europos Parlamento teisę nagrinėti pagrindinių teisių pažeidimus ES ir turėti galimybę į tokius tyrimus kviestis šalių ministrus. Europarlamentarai taip pat ragina JAV valdžios institucijas bendradarbiauti gavus ES valstybių informacijos ar ekstradicijos prašymus.

Rezoliucijai pritarė 286 EP nariai, 180 nepritarė, o 114 susilaikė