„Netikėti Briuselio kaltinimai mums nesuprantami. Norėtume ES komisarą pakviesti į mokymus darbo vietoje mūsų oro uoste“, - „Deutsche Presse-Agentur“ cituoja Stefanie Hrader, Hamburgo oro uosto atstovę spaudai. Oro uosto darbo organizavimas, teigė ji, yra „labai sudėtingas dalykas“, o saugumo reikalavimai labai griežti, nes „galų gale, mes gabename žmones“.

ES pareigūnas pirmadienį užsipuolė oro uostus, „nepriimtinu“ vadindamas jų nepasirengimą susidoroti su sniegu – dėl masiškai atšaukiamų reisų tūkstančiai keleivių įstrigo terminaluose arba grumiasi, bandydami gauti vietą jau ir taip perkrautuose traukiniuose ir keltuose.

Ypač sunki padėtis susidarė didžiausiame Vokietijoje Frankfurto oro uoste, kur net buvo svarstyta kviesti į pagalbą policiją, kad ši nuramintų įsiutusius keleivius. Tačiau oro uosto atstovai teigia nejaučiantys nerimo. Jų teigimu, Frankfurto oro uostas, kuriame apie 300 darbuotojų kiaurą parą šalina ledą nuo lėktuvų bei takų, ir veikia apie 200 pagalbinių transporto priemonių, yra geriausiai pasiruošęs, tuo labiau, kad čia nepritrūko skysčio ledui šalinti – būtent su šia problema susidūrė dauguma Europos oro uostų.

Berlyno oro uostas, vienas iš tų, kuriems pritrūko ledo šalinimo skysčių, taip pat atmeta EK kaltinimus, teigdamas, jog tai tiekėjo problema.

Miuncheno oro uosto pareigūnai atkreipia dėmesį, kad valdymo planai sudaromi „normaliam orui“, o „tas, kas galvoja, jog pasaulyje yra bent vienas oro uostas, galintis laikytis šių planų, kai stipriai sninga, labai klysta“.

Britų pareigūnai ne taip optimistiškai vertina sumaištį šalies oro uostuose, ypač Londono Heathrow, didžiausiame Europos oro uoste, kuris, pradėjus rekordiškai gausiai snigti, pritrūko ledo šalinimo skysčio bei techninio aptarnavimo transporto. Puolamas keleivių ir žiniasklaidos, oro uosto vadovas Colinas Matthewsas atsisakė savo kasmetinės premijos, teigdamas norįs „sugrąžinti pasitikėjimą Heathrow (oro uostu)“.

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės transporto ministrė Theresa Villiers sakė „The Daily Telegraph“, kad Britanijos vyriausybė skubiai svarsto galimybę nustatyti naujus „prisitaikymo žiemai“ tikslus, kurių nesilaikant, oro uosto vadovybei būtų skiriamos didelės baudos.

Trečiadienio naktį šviežiai pasnigus, o Skandinavijoje siaučiant sniego pūgoms, Briuselyje, Amsterdame ir Šiaurės Europoje numatoma nauja vėlavimų ir atšauktų reisų banga. Be to, kaip praneša „Eurocontrol“, Vienoje, Prahoje ir Atėnuose dėl rūko skrydžiai vėluoja iki dviejų valandų.