„Nyderlanduose skambinama pavojaus varpais, nes upių vanduo pasiekė pavojingai aukštą lygį. Panašu, kad atėjo laikas susirūpinti ir dėl „neigiamų pasekmių“, kurias sukels laisvas žmonių iš kitų ES šalių judėjimas“, - L. Asscheris rašo laikraščio „De Volkskrant“ komentarų skiltyje.

Kaip rašoma www.euobserver.com, darbo imigrantų srautas iš Rumunijos ir Bulgarijos – aštrus klausimas D. Britanijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje ypač dėl to, kad dabartinės darbo rinkos apribojimai bus panaikinti ateinančių metų sausio 1 d.

Taip pat pasirašytame ir D. Britanijos imigracijos apribojimų šalininko Davido Goodharto, olandų laikraštyje išspausdintame komentare minimas atlyginimų dempingas, eksploatacija ir vietinių darbuotojų išstūmimas iš rinkos – tai pagrindiniai laisvo ES darbuotojų judėjimo „neigiami šautiniai poveikiai“.

L. Asscheris ir D. Goodhartas siūlo įvesti griežtesnes bausmes įmonėms, išnaudojančioms darbuotojus iš naujųjų ES šalių narių.
ES įstatymas, leidžiantis laisvai judėti savarankiškai dirbantiems žmonėms priimtas 2006 m. bei buvo inicijuotas olandų politiko bei tuometinio ES išorinės rinkos komisaro Fritso Bolkesteino.

Tada šis įstatymas sulaukė griežtos kritikos iš prekybos sąjungų visoje ES, kurios įspėjo, kad atlyginimai ir socialinės išmokos gali kristi iki vargingiausių Rytų Europos šalių narių lygio, kas buvo vaizdžiai iliustruojama „lenko santechniko“, kuriam buvo leista laisvai dirbti turtingesnėse vakarų šalyse, pavyzdžiu.

Tačiau baimė dėl masinio darbo imigrantų antplūdžio iš Lenkijos ir kitų rytinių ES šalių narių buvo išpūsta.

Jungtinės Karalystės migracijos klausimų darbo grupės teigimu, ta pati situacija susidarė ir su Rumunija bei Bulgarija – prognozuojami skaičiai dešimteriopai viršija realias perspektyvas.

„Mūsų įsitikinimu, prieš imigraciją nusiteikę lobistai per stipriai nerimauja“, - tvirtina darbo grupės vadovas Atulas Hatwalas.

„Jie teigia, kad apie 300 000 naujų imigrantų atvyks iš Rumunijos ir Bulgarijos per 2014 m., tačiau esame įsitikinę, kad šis skaičius pasieks tik 20 000”, - pridūrė jis.

Praėjusią savaitę D. Britanijos Nacionalinė statistikos tarnyba pateikė skaičiavimus, kad 37 000 žmonių iš Rumunijos ir Bulgarijos atvyko dirbti nuo 2012 m. birželio mėn.