„WikiLeaks“ nutekinti ir daugybėje tarptautinių laikraščių paskelbti dokumentai taip pat rodo, kad Turkija jaučiasi apgauta, negavusi žadėto posto NATO, be to, jos nuomone, ES policijos pajėgų „Eupol“ mokymų Afganistane programa buvusi visiška nesėkmė.

Amerikos pareigūnai Tayyipą Erdoganą apibūdina kaip „perfekcionistą darboholiką“, tačiau prastai informuotą, o jo komandą vertina dar blogiau. Amerikiečiu manymu, premjero patarėjai ir užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu apskritai mažai ką supranta apie politiką už Ankaros ribų. Netgi rašoma, kad A. Davutoglu yra „pavojingas“ bei turi „neo-Osmanišką“ viziją.

Dokumentuose aiškiai pastebimas Turkijos nepasitenkinimas, kad Prancūzija vis dar priešinasi jos įstojimui į ES ir siūlo Turkijai suteikti tik „privilegijuotos partnerės“ statusą. Prancūzai tikisi, kad patys turkai galiausiai atsisakys visavertės narystės. Tuo tarpu JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Phillipas Gordonas, 2009 m. lankydamasis Paryžiuje, teigė, jog, apklausų duomenimis, Turkijai nepavyksta įgyvendinti visų reikalingų reformų dėl to, kad patys turkai netiki, jog jiems bus leista galiausiai įstoti į ES.

Susirašinėjimas tarp Turkijos užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus pavaduotojo Feriduno Sinirlioglu bei JAV valstybės sekretorės pavaduotojo Williamo Burnso rodo Ankaros nepasitenkinimą dėl NATO postų dalybų. F. Sinirlioglu priminė susitarimą, kuriame buvo numatyta, jog į NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojo postą bus paskirtas kvalifikuotas turkas.

Tačiau, anot F. Sinirlioglu, buvo pasirinktas abejotinos kvalifikacijos vokietis, todėl jis įtarė esant susitarimą tarp Danijos premjero Anders Fogh Rasmussen ir Vokietijos kanclerės A. Merkel.

Tame pačiame pokalbyje Turkijos ambasadorius Tacanas Ildemas, neseniai paskirtas nuolatiniu Turkijos atstovu NATO, pareiškė, kad ES policijos mokymų Afganistane projektas patyrė visišką nesėkmę, pridurdamas, kad ES kritika Turkijai dėl nenoro tiesiogiai dirbti su „Eupolu“ yra nepagrįsta. Jo teigimu, ES su Turkija nėra pasirašiusi susitarimo dėl saugumo, Turkija neįtraukta į Europos saugumo ir gynybos politiką (ESGS), nėra teisinės bazės, kuri apibrėžtų bendradarbiavimą su „Eupolu“. „Norėtume, kad ES mus įtrauktų ne kaip trečiąją šalį, bet atsižvelgdama į mūsų įgytas teises“, kaip kandidatę į nares, sakė jis.