Europos Parlamento nariai kitą savaitę balsuos dėl taisyklių, kuriomis siekiama sustiprinti muitinių pajėgumus stabdant padirbtų prekių srautą į Europos Sąjungą. Dėl jų jau sutarta su ES Taryba, todėl Parlamentui jas patvirtinus, nebeliks kliūčių joms įsigalioti.

„Muitinių tarnybos gali būti labai naudingos siekiant konfiskuoti ir sunaikinti padirbtas prekes, kol jos neišplito po visą ES. Šis reglamentas padės muitinėms atlikti savo darbą greičiau ir veiksmingiau“, – kalbėjo EP nuomonės šiuo klausimu rengėjas Jürgenas Creutzmannas (Liberalai ir demokratai, Vokietija).

Reglamentu nustatomos aiškios taisyklės, kuriomis vadovaujantis būtų naikinami nelegalūs ir pavojingi gaminiai, konfiskuoti prie ES sienos. Jis nebus taikomas asmenims, kurie gabenasi nekomercinės paskirties daiktus.

Padirbtų gaminių naikinimas

Padirbti gaminiai galės būti sunaikinti be teismo sprendimo, jei su tuo sutinka intelektinės nuosavybės teisių turėtojas ir importuotojas.

Tuo tarpu lengvesnių nei 2 kg siuntų su padirbtomis prekėmis gavėjai galės išvengti išlaidų už jų saugojimą ir naikinimą padengimo, jei per 10 dienų pareikš sutikimą dėl prekių sunaikinimo.

Tranzitinės generinių vaistų siuntos

EP išreiškus nuogąstavimą, jog dėl naujų taisyklių gali būti sutrikdyta legali prekyba generiniais vaistai tarp ne ES šalių, siūloma tranzitu gabenamų vaistų siuntas prie ES sienos sulaikyti arba konfiskuoti tik tuomet, kai yra aiškūs įrodymai, kad šiuos vaistus numatoma parduoti ES teritorijoje.